Podaj zbiór wartości oraz miejsca zerowa.
Prośba o sprawdzenie
\(\displaystyle{ a) f(x) = \frac{3}{2} \cos x \\
Zb _{w} \in \left\langle \frac{-3}{2} ; \frac{3}{2} \right\rangle \\
f(x) = 0 }\) dla \(\displaystyle{ x = \frac{\pi}{2} + k\pi}\), gdzie \(\displaystyle{ k \in C }\)
**********************************************************************
\(\displaystyle{ b) = f(x) = \sin (x+3) \\
Zb _{w} \in \left\langle -1 ; 1 \right\rangle \\ }\)
\(\displaystyle{ f(x) = 0 }\) dla \(\displaystyle{ x = -3 + k\pi}\), gdzie \(\displaystyle{ k \in C }\)
Funkcja trygonometryczna
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36052
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Re: Funkcja trygonometryczna
Dobrze policzone, źle napisane.
\(\displaystyle{ Zb _{w} = \left\langle \frac{-3}{2} ; \frac{3}{2} \right\rangle \\
\\
Zb _{w} = \left\langle -1 ; 1 \right\rangle \\ }\)
JK
Zbiór to nie liczba. Powinno byćAZS06 pisze: 4 kwie 2023, o 13:45 \(\displaystyle{ Zb _{w} \in \left\langle \frac{-3}{2} ; \frac{3}{2} \right\rangle \\
\\
Zb _{w} \in \left\langle -1 ; 1 \right\rangle }\)
\(\displaystyle{ Zb _{w} = \left\langle \frac{-3}{2} ; \frac{3}{2} \right\rangle \\
\\
Zb _{w} = \left\langle -1 ; 1 \right\rangle \\ }\)
JK
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36052
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Re: Funkcja trygonometryczna
Zdrowe miejsca dobrze policzone (ale warto pamiętać, że już nawet szkolna podstawa programowa przyjmuje oznaczenie \(\displaystyle{ \ZZ}\) na zbiór liczb całkowitych).
JK
JK
