Witam. Prośba jak zacząć:
Rozwiąż równanie: \(\displaystyle{ \cos^2 x - \frac{2\sqrt{3}}{3} \cos x \sin x - \sin^2 x = 0 \\}\) w przedziale \(\displaystyle{ [- \pi ; \pi] }\)
Równanie trygonometryczne
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Re: Równanie trygonometryczne
Skorzystaj ze wzorów na cosinus i sinus kąta podwojonego, a potem sprowadź równanie do równania z tangensem kąta podwojonego.
JK
JK
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
-
AZS06
- Użytkownik

- Posty: 354
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: stąd :)
- Podziękował: 126 razy
- Pomógł: 19 razy
Re: Równanie trygonometryczne
Szczerze nie mam pojęcia, skąd ten tangens
Zamienić \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{3}}\) na \(\displaystyle{ \tg 30 ^\circ}\) ? Co to da ?
Zamienić \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{3}}\) na \(\displaystyle{ \tg 30 ^\circ}\) ? Co to da ?
-
piasek101
- Użytkownik

- Posty: 23517
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3271 razy
Re: Równanie trygonometryczne
Nie. Podzielić stronami tak aby mieć tangensa (zauważając, że dla zerowego sinusa równanie nie jest spełnione).
Dodam, że dzielić można było też wyjściowe równanie.
Dodam, że dzielić można było też wyjściowe równanie.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Równanie trygonometryczne
Można też inaczej:
\(\displaystyle{ \cos 2x-\tan \frac{\pi}{6} \sin 2x=\cos 2x -\frac{\sin \frac{\pi}{6}}{\cos \frac{\pi}{6}}\sin 2x=\frac{1}{\cos\frac{\pi}{6}}\left(\cos 2x \cos\frac{\pi}{6}-\sin 2x\sin\frac{\pi}{6}\right)=\frac{\cos (2x+\frac{\pi}{6})}{\cos \frac{\pi}{6}}}\)
\(\displaystyle{ \cos 2x-\tan \frac{\pi}{6} \sin 2x=\cos 2x -\frac{\sin \frac{\pi}{6}}{\cos \frac{\pi}{6}}\sin 2x=\frac{1}{\cos\frac{\pi}{6}}\left(\cos 2x \cos\frac{\pi}{6}-\sin 2x\sin\frac{\pi}{6}\right)=\frac{\cos (2x+\frac{\pi}{6})}{\cos \frac{\pi}{6}}}\)