Wykres + granica

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
vital
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 10 cze 2013, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy

Wykres + granica

Post autor: vital »

Sprawdzi ktos?
Załączniki
IMG_20230320_210752558.jpg
acc589e63afa09a2d81f0c431fdc8675.0.jpg
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36052
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

Re: Wykres + granica

Post autor: Jan Kraszewski »

Wykres jest zły, bo nie uwzględniłeś na nim wyznaczonej dziedziny tej funkcji.

Poza tym, jeżeli chcesz, żeby Ci coś sprawdzić, to postaraj się trochę, zamiast wrzucać obrazki bez komentarza.

JK
vital
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 10 cze 2013, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy

Re: Wykres + granica

Post autor: vital »

A jak powinienem uwzględnić ta dziedzinę? Wyrzucam 0 i 3. Na x=3 powinienem dać " otwarte kółko"?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36052
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

Re: Wykres + granica

Post autor: Jan Kraszewski »

vital pisze: 20 mar 2023, o 22:44 A jak powinienem uwzględnić ta dziedzinę? Wyrzucam 0 i 3. Na x=3 powinienem dać " otwarte kółko"?
Skoro \(\displaystyle{ x=3}\) nie należy do dziedziny, to funkcja nie może mieć w tym punkcie wartości - a Twoja ma (co wynika z wykresu). Więc oczywiście powinno tam być "otwarte kółko" zamiast wartości funkcji.

JK
ODPOWIEDZ