Mam prośbę o zweryfikowanie moich odpowiedzi na zadanie: Na ile sposobów można podzielić 20 różnych zabawek wśród 4 różnych dzieci tak aby:
a) Każde dziecko dostało 5 zabawek
b) 2 z nich otrzymała po 10 zabawek
a) Wybieramy po 5 zabawek dla każdego z dzieci więc:\(\displaystyle{ {20 \choose 5} \cdot {15 \choose 5} \cdot {10 \choose 5} \cdot {5\choose 5} }\)
b) z tym mam większy problem, ale wydaje mi się, że początkowo musimy wybrać 2 "wybrańców", a następnie jeszcze zabawki: \(\displaystyle{ {4 \choose 2} \cdot {20 \choose 10} }\)
20 różnych zabawek 4 różne dzieci
-
Martino19
- Użytkownik

- Posty: 13
- Rejestracja: 20 maja 2018, o 23:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
20 różnych zabawek 4 różne dzieci
Ostatnio zmieniony 17 mar 2023, o 17:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22486
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3858 razy
Re: 20 różnych zabawek 4 różne dzieci
Przemyśl a. Zgodnie z twoim rozumowaniem pięć zabawek dla pięciorga dzieci można wybrać na jeden sposób. A to przecież nieprawda.
-
Martino19
- Użytkownik

- Posty: 13
- Rejestracja: 20 maja 2018, o 23:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
Re: 20 różnych zabawek 4 różne dzieci
Trochę nie rozumiem, przecież nie liczy się kolejność wylosowanych zabawek przez dzieci.
-
Martino19
- Użytkownik

- Posty: 13
- Rejestracja: 20 maja 2018, o 23:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
Re: 20 różnych zabawek 4 różne dzieci
W związku z tym czy moje rozumowanie/odpowiedzi są poprawne? W odniesieniu jeszcze do a) to gdyby dzieci miały sloty na te przedmioty to mnożylibyśmy przez 5!(Chyba o to chodziło w Twojej odpowiedzi).
-
FasolkaBernoulliego
- Użytkownik

- Posty: 157
- Rejestracja: 23 sty 2020, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 30
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 18 razy