Zadanie jest w temacie wartość bezwględna więc zakładam trzeba ją jakoś użyć ale zbytnio nie mam pomysłu. Prośba o pomoc w rozwiązaniu zadania
Wykaż, że jeśli \(\displaystyle{ x^{2}+ 16y^{2} =16xy}\) oraz \(\displaystyle{ x>4y>0}\), to \(\displaystyle{ \frac{x+4y}{x-4y} = \sqrt{3}}\)
Wykaż, że jeśli
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
Re: Wykaż, że jeśli
Zauważ, że w świetle założeń liczba \(\displaystyle{ \frac{x+4y}{x-4y}}\) jest dodatnia (dodatni licznik i mianownik), a ponadto wykaż, że \(\displaystyle{ \frac{(x+4y)^2}{(x-4y)^2}=3}\).
Wskazówka:
\(\displaystyle{ 0=2x^2-32xy+32y^2=3(x-4y)^2-(x+4y)^2}\).
Wskazówka:
\(\displaystyle{ 0=2x^2-32xy+32y^2=3(x-4y)^2-(x+4y)^2}\).
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22486
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3858 razy
Re: Wykaż, że jeśli
Albo tak:
\(\displaystyle{ 0=x^2-16xy-16y^2=x^2-16xy+64y^2-48y^2=(x-8y)^2-48y^2=(x-8y-4\sqrt{3}y)\red{(x-8y+4\sqrt{3}y)}}\)
Pokaż, że czerwony kawałek jest dodatni. Wylicz `x`, wstaw do ułamka, usuń niewymierność.
\(\displaystyle{ 0=x^2-16xy-16y^2=x^2-16xy+64y^2-48y^2=(x-8y)^2-48y^2=(x-8y-4\sqrt{3}y)\red{(x-8y+4\sqrt{3}y)}}\)
Pokaż, że czerwony kawałek jest dodatni. Wylicz `x`, wstaw do ułamka, usuń niewymierność.
- Sylwek
- Użytkownik

- Posty: 2692
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 664 razy
Re: Wykaż, że jeśli
Dla mnie czytelniejszy jest taki zapis - dopełniając do wzorów skróconego mnożenia \(\displaystyle{ (x+4y)^2}\) oraz \(\displaystyle{ (x-4y)^2}\) mamy:
\(\displaystyle{ (x+4y)^2=24xy \\ (x-4y)^2=8xy}\)
Tezę łatwo dostajemy po spierwiastkowaniu tych równań, ostrożnie używając założeń zadania.
\(\displaystyle{ (x+4y)^2=24xy \\ (x-4y)^2=8xy}\)
Tezę łatwo dostajemy po spierwiastkowaniu tych równań, ostrożnie używając założeń zadania.
