Calka nieoznaczona z liczba e w pierwiastku
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1822 razy
Calka nieoznaczona z liczba e w pierwiastku
WITAM!
Kombinowalem juz z dzien i nadal nie potrafie rozwiazac takiej oto 'prostej' caleczki:
\(\displaystyle{ \int \frac{dx}{\sqrt{e^{2x}+e^x+1}}}\)
Z gory dzieki za pomoc. POZDRO
Kombinowalem juz z dzien i nadal nie potrafie rozwiazac takiej oto 'prostej' caleczki:
\(\displaystyle{ \int \frac{dx}{\sqrt{e^{2x}+e^x+1}}}\)
Z gory dzieki za pomoc. POZDRO
Ostatnio zmieniony 23 paź 2007, o 14:55 przez soku11, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 8602
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1817 razy
Calka nieoznaczona z liczba e w pierwiastku
\(\displaystyle{ = t \frac{e^x \, dx}{e^x \sqrt{e^{2x} + e^x + 1}}\\
t = e^x\\
t \frac{dt}{t \sqrt{t^2 + t + 1}}\\
u = \frac{1}{t} \ldots}\)
t = e^x\\
t \frac{dt}{t \sqrt{t^2 + t + 1}}\\
u = \frac{1}{t} \ldots}\)
-
- Gość Specjalny
- Posty: 8602
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1817 razy
Calka nieoznaczona z liczba e w pierwiastku
\(\displaystyle{ dt = - \frac{du}{u^2}\\
I = t \frac{- \frac{du}{u^2}}{\frac{1}{u} \sqrt{ \frac{1 + u + u^2}{u^2} }} = - t \frac{du}{\sqrt{u^2 + u + 1}} = - \mbox{ash} \, \frac{1+2u}{\sqrt{3}} + C = \\ = - \ln ft| \frac{1 + 2u + 2 \sqrt{u^2 + u + 1}}{\sqrt{3}} \right| + C = \ldots =\\
= C - \ln | 1 + 2 e^{-x} + 2 \sqrt{e^{-2x} + e^{-x} + 1} |}\)
Tak wystarczy
I = t \frac{- \frac{du}{u^2}}{\frac{1}{u} \sqrt{ \frac{1 + u + u^2}{u^2} }} = - t \frac{du}{\sqrt{u^2 + u + 1}} = - \mbox{ash} \, \frac{1+2u}{\sqrt{3}} + C = \\ = - \ln ft| \frac{1 + 2u + 2 \sqrt{u^2 + u + 1}}{\sqrt{3}} \right| + C = \ldots =\\
= C - \ln | 1 + 2 e^{-x} + 2 \sqrt{e^{-2x} + e^{-x} + 1} |}\)
Tak wystarczy