Zadanie z pochodnymi

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
Merherri
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 12 mar 2023, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 1 raz

Zadanie z pochodnymi

Post autor: Merherri »

Cześć! W sprawozdaniu muszę z wyrażenia \(\displaystyle{ \frac{V}{V_0} = f(t)}\) (objętość/objętość początkowa w funkcji czasu) otrzymać jego pierwszą pochodną - \(\displaystyle{ \frac{d\left( \frac{V}{V_0}\right) }{dt} = f(t)}\). Jak to zrobić?
d23244096cfa3f43gen.png
d23244096cfa3f43gen.png (66.26 KiB) Przejrzano 504 razy
To jest przykładowa tabelka z wynikami zamieszczona w ćwiczeniu. Ja mam liczby np. \(\displaystyle{ V=25, V_0=179,55, t=4.}\)
Ostatnio zmieniony 12 mar 2023, o 13:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Nie linkujemy zdjęć, tylko załączamy jako załączniki. Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8035
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1707 razy

Re: Zadanie z pochodnymi

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ f'(t) = \frac{\frac{dV(t)}{dt}\cdot V_{0}(t) - V(t)\cdot \frac{dV_{0}(t)}{dt}}{V^2_{0}(t)} }\)

Dodano po 40 minutach 51 sekundach:
Funkcji \(\displaystyle{ f(t) }\) jest w postaci:

\(\displaystyle{ \frac{V(t)}{V_{0}(t)} \ \ V_{0}(t) \neq 0.}\)

Obliczamy wyżej jej pochodną, jako pochodną ilorazu funkcji.
Ostatnio zmieniony 12 mar 2023, o 22:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ