pochodna całki z wartością bezwzględną
-
edyta111
- Użytkownik

- Posty: 21
- Rejestracja: 16 lis 2020, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- wiek: 20
- Podziękował: 9 razy
pochodna całki z wartością bezwzględną
Witam. Mam kłopot z wyznaczeniem pochodnej z funkcji \(\displaystyle{ f(x)= \int_{-5}^{x^3}|t| \dd t }\) W takich przypadkach korzystam ze wzoru \(\displaystyle{ f'(x)=h(g(x))g'(x)}\), gdy \(\displaystyle{ f(x)= \int_{a}^{g(x)}h(t) \dd t }\), ale tu gdy pozbywam się wartości bezwzględnej rozpatrując odpowiednie przedziały \(\displaystyle{ x}\)-a, to otrzymuję jedną całkę z granicami rzeczywistymi, bez funkcji. Jak to powinno być policzone?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Re: pochodna całki z wartością bezwzględną
Tam w górnej granicy jest \(\displaystyle{ x^3}\), a nie \(\displaystyle{ x^2}\).
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: pochodna całki z wartością bezwzględną
OK, juz się poprawiam.
Możesz wykorzystać fakt, że funkcją pierwotną funkcji `|x|` jest `\sgn(x)|x|^2/2`
Dodano po 40 minutach 20 sekundach:
Szczerze mówiąc nie wiem jaki dokładnie masz problem. Korzystając ze wzoru na pochodną dostajesz
\(\displaystyle{ f'(x)=|x^3|\cdot (x^3)'=3|x^3|x^2=3\mathrm{sgn}(x)x^5}\)
Możesz wykorzystać fakt, że funkcją pierwotną funkcji `|x|` jest `\sgn(x)|x|^2/2`
Dodano po 40 minutach 20 sekundach:
Szczerze mówiąc nie wiem jaki dokładnie masz problem. Korzystając ze wzoru na pochodną dostajesz
\(\displaystyle{ f'(x)=|x^3|\cdot (x^3)'=3|x^3|x^2=3\mathrm{sgn}(x)x^5}\)
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: pochodna całki z wartością bezwzględną
Korzystając z wzoru, który podałaś. Zrobiłem to wyżej.
Dodano po 12 minutach 45 sekundach:
Albo korzystając z faktu, że
\(\displaystyle{ f(x)=\int_{-5}^{x^3} |t|dt=\int_{-5}^{0} |t|dt+\int_{0}^{x^3} |t|dt=\int_{-5}^{0} |t|dt+\mathrm{sgn}(x)\int_{0}^{x^3} tdt}\)
Dodano po 12 minutach 45 sekundach:
Albo korzystając z faktu, że
\(\displaystyle{ f(x)=\int_{-5}^{x^3} |t|dt=\int_{-5}^{0} |t|dt+\int_{0}^{x^3} |t|dt=\int_{-5}^{0} |t|dt+\mathrm{sgn}(x)\int_{0}^{x^3} tdt}\)
-
FasolkaBernoulliego
- Użytkownik

- Posty: 157
- Rejestracja: 23 sty 2020, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 30
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 18 razy
Re: pochodna całki z wartością bezwzględną
Edyta, jeśli chcesz bez signum, to możesz po prostu rozpatrzyć przypadki x ujemnego i dodatniego (nieujemnego). Oczywiście wychodzi na to samo.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: pochodna całki z wartością bezwzględną
Pewnie powinienembył to od razy dopisaća4karo pisze: 7 mar 2023, o 23:12
Szczerze mówiąc nie wiem jaki dokładnie masz problem. Korzystając ze wzoru na pochodną dostajesz
\(\displaystyle{ f'(x)=|x^3|\cdot (x^3)'=3|x^3|x^2=3\mathrm{sgn}(x)x^5}\)
\(\displaystyle{ f'(x)=|x^3|\cdot (x^3)'=3|x^3|x^2=3|x^5|}\)