Nierówność trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
AZS06
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 354
Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: stąd :)
Podziękował: 126 razy
Pomógł: 19 razy

Nierówność trygonometryczna

Post autor: AZS06 »

\(\displaystyle{ 2\sin^2x -1 \le 0 \\
\sin x \in (\frac{-\sqrt{2}}{2}; \frac{\sqrt{2}}{2})}\)


Jak to dalej rozwiązać ?

\(\displaystyle{ x \in (\frac{- \pi}{4} + 2 k \pi ; \frac{\pi}{4} + 2 k \pi )}\)

Jest OK ?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36105
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5347 razy

Re: Nierówność trygonometryczna

Post autor: Jan Kraszewski »

AZS06 pisze: 5 mar 2023, o 14:53 \(\displaystyle{ 2\sin^2x -1 \le 0 \\
\sin x \in (\frac{-\sqrt{2}}{2}; \frac{\sqrt{2}}{2})}\)


Jak to dalej rozwiązać ?
Narysować wykres sinusa?
AZS06 pisze: 5 mar 2023, o 14:53 \(\displaystyle{ x \in (\frac{- \pi}{4} + 2 k \pi ; \frac{\pi}{4} + 2 k \pi )}\)

Jest OK ?
Nie, zgubiłeś połowę rozwiązań.

Może będzie Ci łatwiej, jak zauważysz, że \(\displaystyle{ 2\sin^2x -1=-\cos 2x}\) i rozwiążesz nierówność \(\displaystyle{ \cos 2x\ge 0.}\)

JK
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2649
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 370 razy

Re: Nierówność trygonometryczna

Post autor: Dilectus »

Pamiętasz wzory na funkcje trygonometryczne podwojonego kąta? :)
AZS06
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 354
Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: stąd :)
Podziękował: 126 razy
Pomógł: 19 razy

Re: Nierówność trygonometryczna

Post autor: AZS06 »

Jan Kraszewski pisze: 5 mar 2023, o 15:05
AZS06 pisze: 5 mar 2023, o 14:53 \(\displaystyle{ 2\sin^2x -1 \le 0 \\
\sin x \in (\frac{-\sqrt{2}}{2}; \frac{\sqrt{2}}{2})}\)


Jak to dalej rozwiązać ?
Narysować wykres sinusa?
AZS06 pisze: 5 mar 2023, o 14:53 \(\displaystyle{ x \in (\frac{- \pi}{4} + 2 k \pi ; \frac{\pi}{4} + 2 k \pi )}\)

Jest OK ?
Nie, zgubiłeś połowę rozwiązań.

Może będzie Ci łatwiej, jak zauważysz, że \(\displaystyle{ 2\sin^2x -1=-\cos 2x}\) i rozwiążesz nierówność \(\displaystyle{ \cos 2x\ge 0.}\)

JK
Zgadza się:

czyli wynik to: \(\displaystyle{ x \in (\frac{- \pi}{4} + 2 k \pi ; \frac{\pi}{4} + 2 k \pi ) \cup (\frac{3 \pi}{4} + 2 k \pi ; \frac{5\pi}{4} + 2 k \pi )}\)

Poprawnie jest to zapisane ?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36105
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5347 razy

Re: Nierówność trygonometryczna

Post autor: Jan Kraszewski »

AZS06 pisze: 5 mar 2023, o 15:37czyli wynik to: \(\displaystyle{ x \in (\frac{- \pi}{4} + 2 k \pi ; \frac{\pi}{4} + 2 k \pi ) \cup (\frac{3 \pi}{4} + 2 k \pi ; \frac{5\pi}{4} + 2 k \pi )}\)

Poprawnie jest to zapisane ?
Tak, choć należy dodać, że \(\displaystyle{ k\in\ZZ}\) (czyli że \(\displaystyle{ k}\) jest liczbą całkowitą).

Można też zbiór rozwiązań zapisać prościej: \(\displaystyle{ \left( \frac{- \pi}{4} + k \pi ; \frac{\pi}{4} + k \pi \right),\ k\in\ZZ. }\)

JK
ODPOWIEDZ