Ulubiony OS kazdego uzytkownika : Windows ;]

Awatar użytkownika
Undre
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 1430
Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja:
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 92 razy

Ulubiony OS kazdego uzytkownika : Windows ;]

Post autor: Undre » 22 paź 2007, o 22:17

Ostatnio miałem trochę problemów z kompem, w tym między innymi przeprowadzka ze starego dysku na nowy i walka z Oracle 10g ... nie wgłębiając się w niuanse chciałbym tylko stwierdzić, że kilkukrotnie w wyniku powyższych kwestii reinstalowałem u siebie system Windows XP mit Service Pack Zwei :mrgreen:

Jak wiemy świeżo po instalacji takowy system wymaga dużo kosmetyki nim będzie można poczuć się w miarę normalnie mentalnie podczas korzystania z niego - w tym np zmiana wyglądu menu start, włączenie quicklaunch, dostosowywanie exploratora systemu ( co by np rozszerzenia pokazywał bez wyjątku i nie ukrywał przed nami plików ), zainstalowanie kilku kluczowych aplikacji typu winamp itp itd.
Tak czy inaczej już nie raz zdarzyło mi się, że po takim mega dostosowaniu systemu do własnych potrzeb moje podstawowe konto w systemie ( czyli Administrator ) zostało przez sam system ( albo i samego mnie :P ) nieco ... "załatwione bez mydła" - chodzi tu o odcięcie dla konta dostępu do task managera, prawa do edycji rejestru przez regedit, możliwości wyłączenia kompa ( tylko wylogować się można i dopiero potem wyłączyć ) oraz skorzystania z opcji 'uruchom'.
Pytanie numer jeden - czy może ktoś z was wie jakie konkretnie czynności powodują, że system nakłada takie ograniczenia względem mojego konta lub też są w stanie wskazać mi np czynność w wyniku której ja sam nieświadomie nakładam na siebie takie ograniczenia ?
Pytanie drugie - jak takie konto jakoś zmyślnie naprawić ? Przeglądałem sporo rzeczy w necie i są opisywanie poszczególne przypadki - np dostęp do task managera można odblokować przez skasowanie odpowiedniego klucza w rejestrze lub alternatywnie poprzez 'uruchom' podać jakąś aplikację, coś wklepać i też zadziała. Mankament taki, że ja mam zablokowane naraz wszystkie 4 rzeczy.
Rozwiązaniem w moim przypadku okazało się zainstalowanie Registry Workshopu, który daje dostęp do rejestru niezależnie od regedit, po czym manualnie byłem w stanie usunąć ograniczenia na konto administratora w rejestrze ( bodajże KHCU \ Software \ MS \ Windows \ Current Ver \ Policies ). Jestem wszak ciekaw czy da się z takiej sytuacji wybrnąć ciekawiej tzn bez dodatkowego software ( tym bardziej że Registry Workshop jest płatny i ratuję się tu trialem 30 dniowym tylko ).
Rekrutacja Instytut Matematyczny, Uniwersytet Wrocławski (gif)

Awatar użytkownika
scyth
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Ulubiony OS kazdego uzytkownika : Windows ;]

Post autor: scyth » 23 paź 2007, o 10:56

Czy używasz konta administratora, które windows tworzy podczas instalacji systemu, czy tworzysz sobie nowe konto? Mozesz to sprawdzic uruchamiajac komputer w trubie awaryjnym - jesli twoje konto, ktore nazywasz Administrator, jest kontem o jakim mowie, pojawi sie ekran logowania tylko z tym kontem. Jesli pojawi Ci sie dodakowe konto (Administrator) - bedzie to konto tworzone na potrzeby instalacji systemu (i ewentualnie pozniejszych zmian).
Jesli dobrze zgaduje (podkreslam zgaduje, juz nie pracuje w tym fachu prawie dwa lata) moze to byc jakis konflikt wsrod uzytkownikow (nazwy?). Tak czy siak, ciekawy problem. Cale szczescie, ze nie moj

smiechowiec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 21 cze 2007, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łostowice
Pomógł: 146 razy

Ulubiony OS kazdego uzytkownika : Windows ;]

Post autor: smiechowiec » 23 paź 2007, o 11:54

Niektóre zbiorowe uaktualnienia jak np autopatcher xp mogą posiadać takie opcje i jak się je niefortunnie zaznaczy podczas instalacji to ma się je na własną prośbę.

Awatar użytkownika
Undre
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 1430
Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja:
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 92 razy

Ulubiony OS kazdego uzytkownika : Windows ;]

Post autor: Undre » 23 paź 2007, o 14:56

1) Nie wrzucam zadnych uaktualnien typu autopatcher czy cos, automatic updates mam na OFF i ograniczam sie do SP2 dorzuconego do Windy, nie naleze do kamikaze, ktorzy wrzucaja sobie updates i potem nagle sie dziwnie zastanawiaja czemu cos przestalo dzialac, bo przeciez 'oni sami nic nie zrobili'. Ja jak juz cos schrzanie w systemie to przynajmniej wiem ze wynika to z tego ze to ja grzebalem :P

2) Uzywam standardowego systemowego konta Administrator. Nie wiem czy daje sie stworzyc konto o takiej samej nazwie ( watpie ) niemniej nie jestem na tyle glupi zeby takie akcje odwalac :P
Co ciekawe przy instalowaniu systemu gdy wyskakuje ten debilny 'step by step' konfigurator, ktory kaze nam podac nazwy kont do uzytkowania, nie mozna nie podac zadnej czy tez ominac tego kroku (bo po co mi jakies bonusowe konto jak siedze na administratorze ... ). Wychodzi wiec na to, ze musze jakakolwiek nazwe podac, nastepnie zostaje na nia automatycznie zalogowany ( wskutek czego w docs'n'settings tworza sie tylko dane, z ktorych nie zamierzam korzystac ), teraz istotny motyw - debilizm Windowsa XP polega na tym, ze z Welcome Screen nie jest widoczne konto administratora jezeli tylko w systemie istnieja juz jakies inne accounts, musze wiec dodatkowo wylaczyc Welcome Screen, wylogowac sie, zalogowac na administratora wpisujac login w okienku logowania, skasowac zbedne konto, ewentualnie wlaczyc ponownie Welcome Screen ( ja np wole miec go on, nie musze wtedy wlaczajac kompa potwierdzac logowania ;P ).
Wracajac do debilizmu - ciekawe obejscie tegoz problemu ( niewidocznosci domyslnego konta Admina ) znajduje sie po linkiem : http://tinyurl.com/6utzj

Niemniej ciesze sie ze ktos sie odzywa, czekam dalej na sugestie zarowno do potencjalnych przyczyn wczesniej opisanego problemu jak i jakichs metod wybrniecia z ograniczen.
W sumie dodam, ze widze rozwiazanie kwestii w jeszcze dosc prosty sposob - mozna by utworzyc plik .bat w ktorym zawarte bylyby instrukcje usuniecia tych 4 wpisow w rejestrze, aczkolwiek nie wiem jak takie cos zrobic :P
Ostatnio zmieniony 23 paź 2007, o 15:00 przez Undre, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
scyth
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Ulubiony OS kazdego uzytkownika : Windows ;]

Post autor: scyth » 23 paź 2007, o 14:59

ja ten krok omijałem w ten sposób, że jak doszedłem do konfiguratora to robiłem mu reset konfiguratora nie ma, zostaje z kontem admina (jedynego) i tyle

Awatar użytkownika
Undre
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 1430
Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja:
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 92 razy

Ulubiony OS kazdego uzytkownika : Windows ;]

Post autor: Undre » 23 paź 2007, o 15:06

okej z tego co widze jest sposob na usuniecie ograniczen z rejestru :

tworzymy plik xxx.reg ( xxx - jakas nazwa )

o zawartosci :

Kod: Zaznacz cały

[HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesSystem]
"DisableTaskMgr"=-
"DisableRegedit"=- 

[HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesExplorer]
"DisallowRun"=-
"NoClose"=-

Suma sumarum inne ciekawe parametry ograniczen dla kont wylistowano tu : http://www.microsoft.com/technet/prodte ... x?mfr=true

Szkoda tylko ze nie wiem co powoduje tego bloka, to bym przetestowal nowa koncepcje
Ostatnio zmieniony 23 paź 2007, o 20:16 przez Undre, łącznie zmieniany 1 raz.

g-dreamer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 28 lis 2006, o 00:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nie pamiętam.
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 22 razy

Ulubiony OS kazdego uzytkownika : Windows ;]

Post autor: g-dreamer » 23 paź 2007, o 15:48

Można sobie utworzyć plik z wpisami do rejestru, później wystarczy na niego kliknąć, żeby nanieść zmiany. Składnię tego pliku znajdziesz na google.
Może być tak, że korzystasz z jakiegoś pirackiego programu zawierającego wirusa, który wrzuca Ci te ustawienia do rejestru.

smiechowiec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 21 cze 2007, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łostowice
Pomógł: 146 razy

Ulubiony OS kazdego uzytkownika : Windows ;]

Post autor: smiechowiec » 23 paź 2007, o 22:05

Undre pisze:prawa do edycji rejestru przez regedit
Undre pisze:jest sposob na usuniecie ograniczen z rejestru :
tworzymy plik xxx.reg ( xxx - jakas nazwa )
Plik o rozszerzeniu reg jest standardowo skojarzony z programem regedit , dlatego klikając na niego dwukrotnie przy braku dostępu do regedit nie uda nam się zdjąć ograniczeń.
W przypadku zablokowania dostępu do regedit można użyć regedt32, który jest rozszerzonym edytorem rejestru w windows.

Awatar użytkownika
Undre
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 1430
Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja:
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 92 razy

Ulubiony OS kazdego uzytkownika : Windows ;]

Post autor: Undre » 24 paź 2007, o 00:06

Czyli mowisz jednak pomysl nienajlepszy ... no to zostaje nam chyba opcja przez plik .bat ... tylko jak poprzez taki plik wskazywac wpisy w rejestrze, ktore chcemy usunac ?
I czy czasem nawet poprzez pliki bat nie trzeba odnosic sie do standardowego regedita ? ??:

smiechowiec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 21 cze 2007, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łostowice
Pomógł: 146 razy

Ulubiony OS kazdego uzytkownika : Windows ;]

Post autor: smiechowiec » 24 paź 2007, o 12:28

Pliki wsadowe nie mają możliwości bezpośredniej ingerencji we wpisy w rejestrze, mogą co najwyżej wywołać regedit z plikiem z wpisami xxx.reg
egedit xxx.reg - importuje plik xxx.reg
W pliku xxx.reg mogą być komendy dodania, modyfikacji lub usunięcia wartości z rejestru.

Można wstawić taką zawartość w pliku xxx.reg
[-HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareNiechciany Program]

lub bezpośrednio wywołać kasowanie w skrypcie
REGEDIT /D ŚcieżkaRejestru
Gdzie w miejscu ŚcieżkaRejestru wpisujemy adres klucza do skasowania.

ODPOWIEDZ