szkicowanie zbiorów na płaszczyźnie zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Throrun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 9 lut 2023, o 11:29
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 2 razy

szkicowanie zbiorów na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: Throrun »

Na płaszczynie zespolonej naszkicować zbiory tych liczb \(\displaystyle{ z \in\CC}\), które spełniają podane warunki:
\(\displaystyle{ |(3 + 4i)z + 3 − 2i| = |1 + i| }\)

Doprowadziłem równanie dla \(\displaystyle{ z = x + iy}\) do postaci \(\displaystyle{ 25x ^{2} +25y^{2} + 2x -36y = -11 }\)
W jaki sposób ukończyć to zadanie :?:
Ostatnio zmieniony 9 lut 2023, o 12:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36105
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5347 razy

Re: szkicowanie zbiorów na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: Jan Kraszewski »

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Krzywa_drugiego_stopnia
Choć można zrobić bez tego rozpisywania: podzielić obie strony przez \(\displaystyle{ |3+4i|}\) (i wyrachować) i skorzystać z interpretacji geometrycznej modułu: \(\displaystyle{ \{z\in\CC:|z-z_0|=t\}, t\in\RR}\) to zbiór punktów na płaszczyźnie zespolonej odległych od \(\displaystyle{ z_0}\) o \(\displaystyle{ t}\), czyli okrąg o środku w \(\displaystyle{ z_0}\) i promieniu długości \(\displaystyle{ t.}\)
Ostatnio zmieniony 10 lut 2023, o 06:45 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Aktywny link do strony zewnętrznej; podpis
Throrun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 9 lut 2023, o 11:29
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 2 razy

Re: szkicowanie zbiorów na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: Throrun »

W jaki sposób podzielić moduł liczby zespolonej przez moduł drugiej liczby zespolonej?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36105
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5347 razy

Re: szkicowanie zbiorów na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: Jan Kraszewski »

Ogólnie \(\displaystyle{ \frac{|z_1|}{|z_2|}=\left| \frac{z_1}{z_2}\right| }\), a jak to są konkretne liczby, to możesz policzyć ich moduły i masz dzielenie liczb rzeczywistych...

JK
ODPOWIEDZ