Rekurencyjny wzór

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
Marcin89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 29 wrz 2006, o 14:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 20 razy

Rekurencyjny wzór

Post autor: Marcin89 »

Podaj wzór na wyraz ogólny ciągu \(\displaystyle{ a_{n}}\) wiedząc, że \(\displaystyle{ a_{1}=-3 ; a_{n+1}=2a_{n}+1}\) .
g-dreamer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 28 lis 2006, o 00:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nie pamiętam.
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 22 razy

Rekurencyjny wzór

Post autor: g-dreamer »

\(\displaystyle{ -3=-2-1\\
-5=-4-1\ itd.\\
a_n=-(a_1+1)^n-1=-2^n-1}\)
ODPOWIEDZ