Dla jakich liczb rzeczywistych k ciąg jest rosnący

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
Fines40
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 20 paź 2022, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22
Podziękował: 1 raz

Dla jakich liczb rzeczywistych k ciąg jest rosnący

Post autor: Fines40 »

Hej , mam do was pytanie , jak rozwiązać takie zadanie ? :)

Dla jakich wartości \(\displaystyle{ k \in\RR}\) ciąg o wyrazie ogólnym \(\displaystyle{ a_n=\frac{n!-k(n-1)!}{n!+(n-1)!}}\) jest rosnący?
Ostatnio zmieniony 27 sty 2023, o 17:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36040
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5340 razy

Re: Dla jakich liczb rzeczywistych k ciąg jest rosnący

Post autor: Jan Kraszewski »

\(\displaystyle{ a_n=\frac{n!-k(n-1)!}{n!+(n-1)!}=\frac{n(n-1)!-k(n-1)!}{n(n-1)!+(n-1)!}=\frac{(n-k)(n-1)!}{(n+1)(n-1)!}=\frac{n-k}{n+1}}\)

\(\displaystyle{ a_{n+1}-a_n>0 \Leftrightarrow ...}\)

JK
ODPOWIEDZ