Dlugosc luku- zadanie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Matematyk90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 16 paź 2007, o 16:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z miasta
Podziękował: 6 razy

Dlugosc luku- zadanie

Post autor: Matematyk90 »

1)Jaki promien ma okrag w ktorym:
a)kat srodkowy o mierze 90 stopni oparty jest na luku dlugosci pi
b)kat srodkowy o mierze 18 stopni oparty jest na luku dlugosci 4pi
c)kat srodkowy o mierze 300 stopni oparty jest na luku dlugosci 0.1pi
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Dlugosc luku- zadanie

Post autor: Justka »

a)
\(\displaystyle{ l=\frac{\alpha}{360^o}\cdot 2\pi r\\
\pi=\frac{90}{360}\cdot 2\pi r\\
r=2}\)
ODPOWIEDZ