Liczba pierwsza
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11620
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3173 razy
- Pomógł: 754 razy
Liczba pierwsza
Udowodnić, że warunkiem koniecznym i wystarczającym na to, aby \(\displaystyle{ n}\) była liczbą pierwszą jest \(\displaystyle{ \sigma(n) +\phi(n) = nd(n).}\)
Ostatnio zmieniony 16 sty 2023, o 11:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
Powód: Interpunkcja.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4123
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 1412 razy
Re: Liczba pierwsza
Liczbą dzielników \(\displaystyle{ n}\).
Jeśli \(\displaystyle{ n}\) jest pierwsza to równość \(\displaystyle{ \sigma(n) +\phi(n) = nd(n)}\) sprowadza się do \(\displaystyle{ \left( 1+n\right) +\left( n-1\right) =2n}\).
Jeśli \(\displaystyle{ n}\) nie jest pierwsza to
Aż się teraz prosi napisać jawny wzór na \(\displaystyle{ n}\)-tą liczbę pierwszą:
Jeśli \(\displaystyle{ n}\) jest pierwsza to równość \(\displaystyle{ \sigma(n) +\phi(n) = nd(n)}\) sprowadza się do \(\displaystyle{ \left( 1+n\right) +\left( n-1\right) =2n}\).
Jeśli \(\displaystyle{ n}\) nie jest pierwsza to
- \(\displaystyle{ \phi(n)<n-1}\),
- \(\displaystyle{ \sigma(n)\le 1+(d(n)-1)n}\). Bo pozostałe \(\displaystyle{ d(n)-1}\) poza \(\displaystyle{ 1}\) są mniejsze od \(\displaystyle{ n}\).
Aż się teraz prosi napisać jawny wzór na \(\displaystyle{ n}\)-tą liczbę pierwszą:
\(\displaystyle{ p_n=1+ \sum_{k=1}^{2^n} \left\lfloor \left( \frac{n}{\displaystyle \sum_{\ell=1}^{k} \chi_{\left\{ 0\right\} } \left( \sigma(\ell) +\phi(\ell) - \ell d(\ell) \right)} \right)^{1/n}\right\rfloor. }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 13 lis 2022, o 14:12
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 26
- Podziękował: 34 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: Liczba pierwsza
Uroczy!Janusz Tracz pisze: ↑17 sty 2023, o 22:46 Aż się teraz prosi napisać jawny wzór na \(\displaystyle{ n}\)-tą liczbę pierwszą:
\(\displaystyle{ p_n=1+ \sum_{k=1}^{2^n} \left\lfloor \left( \frac{n}{\displaystyle \sum_{\ell=1}^{k} \chi_{\left\{ 0\right\} } \left( \sigma(\ell) +\phi(\ell) - \ell d(\ell) \right)} \right)^{1/n}\right\rfloor. }\)