1.napisz wzór funkcji której wykres jest równoległy do wykresu funkcji y=√2x+2 i przechodzi przez punkt A(√2;-4)
2.napisz wzór funkcji liniowej której wykres jest prostopadły do wykresu funkcji y=4x-6 i przechodzi przez punkt A(8;0)
napisać wzór funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 1 paź 2007, o 16:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: racibórz
- Podziękował: 26 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 22 paź 2007, o 16:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 34 razy
- Pomógł: 1 raz
napisać wzór funkcji
zad. 1. jak wykres ma byc rownolegly, to wspolczynnik a musi pozostac taki sam - w twoim przypadku √2x. wspolrzedne punktu trzeba wstawic do postaci ogolnej funkcji liniowej (y=ax+b)
zad. 2. jak wykres ma byc prostopadly, to wspolczynnik iloczyn a1*a2 = -1 - w twoim przypadku -1/4x. wspolrzedne punktu trzeba wstawic do postaci ogolnej funkcji liniowej (y=ax+b)
zad. 2. jak wykres ma byc prostopadly, to wspolczynnik iloczyn a1*a2 = -1 - w twoim przypadku -1/4x. wspolrzedne punktu trzeba wstawic do postaci ogolnej funkcji liniowej (y=ax+b)
Ostatnio zmieniony 22 paź 2007, o 20:28 przez juan_a, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 1 paź 2007, o 16:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: racibórz
- Podziękował: 26 razy