Oblicz wyrażenie 2
-
max123321
- Użytkownik

- Posty: 3692
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1122 razy
- Pomógł: 6 razy
Oblicz wyrażenie 2
Oblicz \(\displaystyle{ \sin20^\circ \cdot \sin40^\circ \cdot \sin80^\circ}\).
Jak to zrobić? Może mi ktoś pomóc?
Jak to zrobić? Może mi ktoś pomóc?
Ostatnio zmieniony 11 sty 2023, o 21:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36054
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Re: Oblicz wyrażenie 2
\(\displaystyle{ a=\sin20^\circ \cdot \sin40^\circ \cdot \sin80^\circ\\
a\cdot \cos20^\circ=...}\)
JK
a\cdot \cos20^\circ=...}\)
JK
-
max123321
- Użytkownik

- Posty: 3692
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1122 razy
- Pomógł: 6 razy
Re: Oblicz wyrażenie 2
Nie wiem zbytnio do czego ma to prowadzić. Liczę tak:
\(\displaystyle{ a \cdot \cos 20^\circ= \frac{1}{2}\sin^240^\circ\sin 80^\circ }\)
I idąc dalej tym tokiem to:
\(\displaystyle{ a \cdot \cos 20^\circ \cdot \cos^240^\circ= \frac{1}{8}\sin^380^\circ }\)
no, ale co z tym dalej?
\(\displaystyle{ a \cdot \cos 20^\circ= \frac{1}{2}\sin^240^\circ\sin 80^\circ }\)
I idąc dalej tym tokiem to:
\(\displaystyle{ a \cdot \cos 20^\circ \cdot \cos^240^\circ= \frac{1}{8}\sin^380^\circ }\)
no, ale co z tym dalej?
-
bosa_Nike
- Użytkownik

- Posty: 1677
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 464 razy
Re: Oblicz wyrażenie 2
\(\sin20^{\circ}\cdot\sin\left(60^{\circ}-20^{\circ}\right)\cdot\sin\left(60^{\circ}+20^{\circ}\right)=\ldots =\frac{1}{4}\sin\left(3\cdot 20^{\circ}\right)\)
-
Dilectus
- Użytkownik

- Posty: 2649
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 370 razy
Re: Oblicz wyrażenie 2
A może to Ci się przyda:
Ogólnie looknij tu:
Kod: Zaznacz cały
wikimedia.org/api/rest_v1/media/math/render/svg/75738aba79de144a2294babc77ef155ce99decf4Kod: Zaznacz cały
pl.wikipedia.org/wiki/To%C5%BCsamo%C5%9Bci_trygonometryczne-
max123321
- Użytkownik

- Posty: 3692
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1122 razy
- Pomógł: 6 razy
Re: Oblicz wyrażenie 2
Bosa Nike licząc w ten sposób doszedłem do tego, że:
\(\displaystyle{ \sin20^{\circ}\cdot\sin\left(60^{\circ}-20^{\circ}\right)\cdot\sin\left(60^{\circ}+20^{\circ}\right)=}\)
\(\displaystyle{ =\sin 20^\circ(\sin 60^\circ \cos 20^\circ-\cos 60^\circ \sin 20^\circ)(\sin 60^\circ \cos 20^\circ+\cos 60^\circ \sin 20^\circ)=}\)
\(\displaystyle{ =\sin 20^\circ( \frac{ \sqrt{3} }{2}\cos 20^\circ- \frac{1}{2}\sin 20^\circ)( \frac{ \sqrt{3} }{2}\cos 20^\circ+ \frac{1}{2}\sin 20^\circ)= }\)
\(\displaystyle{ =\sin 20^\circ ( \frac{3}{4}\cos^2 20^\circ- \frac{1}{4}\sin^2 20^\circ)= }\)
\(\displaystyle{ =\sin 20^\circ( \frac{3}{4}-\sin^2 20^\circ) }\)
, ale nie wiem co z tym dalej?
\(\displaystyle{ \sin20^{\circ}\cdot\sin\left(60^{\circ}-20^{\circ}\right)\cdot\sin\left(60^{\circ}+20^{\circ}\right)=}\)
\(\displaystyle{ =\sin 20^\circ(\sin 60^\circ \cos 20^\circ-\cos 60^\circ \sin 20^\circ)(\sin 60^\circ \cos 20^\circ+\cos 60^\circ \sin 20^\circ)=}\)
\(\displaystyle{ =\sin 20^\circ( \frac{ \sqrt{3} }{2}\cos 20^\circ- \frac{1}{2}\sin 20^\circ)( \frac{ \sqrt{3} }{2}\cos 20^\circ+ \frac{1}{2}\sin 20^\circ)= }\)
\(\displaystyle{ =\sin 20^\circ ( \frac{3}{4}\cos^2 20^\circ- \frac{1}{4}\sin^2 20^\circ)= }\)
\(\displaystyle{ =\sin 20^\circ( \frac{3}{4}-\sin^2 20^\circ) }\)
, ale nie wiem co z tym dalej?
-
max123321
- Użytkownik

- Posty: 3692
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1122 razy
- Pomógł: 6 razy
Re: Oblicz wyrażenie 2
No, ale skąd mam wziąć \(\displaystyle{ \sin (3 \cdot 20^\circ)}\) jeśli mam \(\displaystyle{ \sin 20^\circ}\)?
Dodano po 1 godzinie 36 minutach 7 sekundach:
Znaczy widzę pewne rozwiązanie, ale to korzysta ze wzoru na \(\displaystyle{ \sin x \cdot \sin y}\), a nie wiem czy taki wzór jest w tablicach matematycznych dla maturzystów. Bo to jest generalnie zadanie z liceum i chciałbym zrobić je metodami niewykraczającymi poza zakres liceum. Może się ktoś w tej kwestii wypowiedzieć?
Dodano po 8 minutach 15 sekundach:
J Kraszewski, a jaki jest Twój pomysł na to zadanie? Możesz go trochę rozwinąć? Bo może Twoje rozwiązanie jest prostsze tylko ja nie umiem go skończyć.
Dodano po 1 godzinie 36 minutach 7 sekundach:
Znaczy widzę pewne rozwiązanie, ale to korzysta ze wzoru na \(\displaystyle{ \sin x \cdot \sin y}\), a nie wiem czy taki wzór jest w tablicach matematycznych dla maturzystów. Bo to jest generalnie zadanie z liceum i chciałbym zrobić je metodami niewykraczającymi poza zakres liceum. Może się ktoś w tej kwestii wypowiedzieć?
Dodano po 8 minutach 15 sekundach:
J Kraszewski, a jaki jest Twój pomysł na to zadanie? Możesz go trochę rozwinąć? Bo może Twoje rozwiązanie jest prostsze tylko ja nie umiem go skończyć.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36054
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Re: Oblicz wyrażenie 2
Jest wzór na różnicę cosinusów, z którego przy odrobinie inteligencji można ten wzór otrzymać.max123321 pisze: 12 sty 2023, o 22:50Znaczy widzę pewne rozwiązanie, ale to korzysta ze wzoru na \(\displaystyle{ \sin x \cdot \sin y}\), a nie wiem czy taki wzór jest w tablicach matematycznych dla maturzystów.
To był po prostu zły pomysł (skojarzyło mi się z innym zadaniem...).max123321 pisze: 12 sty 2023, o 22:50J Kraszewski, a jaki jest Twój pomysł na to zadanie? Możesz go trochę rozwinąć? Bo może Twoje rozwiązanie jest prostsze tylko ja nie umiem go skończyć.
JK
-
bosa_Nike
- Użytkownik

- Posty: 1677
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 464 razy
Re: Oblicz wyrażenie 2
Wzoru \(\sin 3x=4\sin x\sin\left(\frac{\pi}{3}-x\right)\sin\left(\frac{\pi}{3}+x\right)\) uczą w Langley, zaś wzoru \(\sin 3x=3\sin x-4\sin ^3x\) uczą na Łubiance. Użycie ich obu mogłoby zdekonspirować podwójnego agenta, więc bezpieczniej będzie jakoś uzyskać któryś z nich, np. rozpisując \(\sin 3x=\sin (2x+x)\) i korzystając z faktu, że ciąg równości "działa" w obie strony.max123321 pisze: 12 sty 2023, o 22:50 No, ale skąd mam wziąć \(\displaystyle{ \sin (3 \cdot 20^\circ)}\) jeśli mam \(\displaystyle{ \sin 20^\circ}\)?
-
max123321
- Użytkownik

- Posty: 3692
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1122 razy
- Pomógł: 6 razy
Re: Oblicz wyrażenie 2
Znaczy ten pierwszy wzór jest chyba niepotrzebny bo jak już doszedłem do tego
\(\displaystyle{ =\sin 20^\circ( \frac{3}{4}-\sin^2 20^\circ)}\) to można dalej napisać:
\(\displaystyle{ = \frac{1}{4}(3\sin 20^\circ-4\sin^3 20^\circ)= \frac{1}{4}\sin 60^\circ= \frac{ \sqrt{3} }{8} }\), ale to korzysta z tego Łubiankowego wzoru, którego nie ma w tablicach, co prawda niby można to przekształcić, ale tak średnio mi się to podoba.
Znalazłem inny sposób, który korzysta ze wzoru na \(\displaystyle{ \sin x \cdot \sin y}\) i \(\displaystyle{ \sin x \cdot \cos y}\) i widzę, że ten wzór jest w tablicach i korzysta też ze wzoru na różnicę sinusów, który jest w tablicach, więc chyba można założyć, że uczeń szkoły średniej to powinien znać. Proponuję takie rozwiązanie:
\(\displaystyle{ \sin 20^\circ \sin 40^\circ \sin 80^\circ= \frac{\cos 20^\circ-\cos 60^\circ}{2} \cdot \sin 80^\circ= }\)
\(\displaystyle{ = \frac{\cos 20^\circ- \frac{1}{2} }{2} \cdot \sin 80^\circ= \frac{1}{2}\cos 20^\circ\sin 80^\circ- \frac{1}{4}\sin 80^\circ= }\) \(\displaystyle{ = \frac{\sin 60^\circ+\sin 100^\circ}{4}- \frac{1}{4}\sin 80^\circ= \frac{ \sqrt{3} }{8}+ \frac{1}{4}(2 \cdot \sin 10^\circ\cos 90^\circ)= \frac{ \sqrt{3} }{8} }\).
Dobrze?
\(\displaystyle{ =\sin 20^\circ( \frac{3}{4}-\sin^2 20^\circ)}\) to można dalej napisać:
\(\displaystyle{ = \frac{1}{4}(3\sin 20^\circ-4\sin^3 20^\circ)= \frac{1}{4}\sin 60^\circ= \frac{ \sqrt{3} }{8} }\), ale to korzysta z tego Łubiankowego wzoru, którego nie ma w tablicach, co prawda niby można to przekształcić, ale tak średnio mi się to podoba.
Znalazłem inny sposób, który korzysta ze wzoru na \(\displaystyle{ \sin x \cdot \sin y}\) i \(\displaystyle{ \sin x \cdot \cos y}\) i widzę, że ten wzór jest w tablicach i korzysta też ze wzoru na różnicę sinusów, który jest w tablicach, więc chyba można założyć, że uczeń szkoły średniej to powinien znać. Proponuję takie rozwiązanie:
\(\displaystyle{ \sin 20^\circ \sin 40^\circ \sin 80^\circ= \frac{\cos 20^\circ-\cos 60^\circ}{2} \cdot \sin 80^\circ= }\)
\(\displaystyle{ = \frac{\cos 20^\circ- \frac{1}{2} }{2} \cdot \sin 80^\circ= \frac{1}{2}\cos 20^\circ\sin 80^\circ- \frac{1}{4}\sin 80^\circ= }\) \(\displaystyle{ = \frac{\sin 60^\circ+\sin 100^\circ}{4}- \frac{1}{4}\sin 80^\circ= \frac{ \sqrt{3} }{8}+ \frac{1}{4}(2 \cdot \sin 10^\circ\cos 90^\circ)= \frac{ \sqrt{3} }{8} }\).
Dobrze?
-
janusz47
- Użytkownik

- Posty: 8035
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1707 razy
Re: Oblicz wyrażenie 2
Kontynuacja sposobu rozwiązania Pana bosa_Nike
\(\displaystyle{ \sin (20^{o})\sin(40^{o})\sin(80^{0}) = \frac{1}{4}[4\sin(60^{0}-20^{o})\sin(60^{o}+20^{o})\sin(20^{0})] = }\)
\(\displaystyle{ =\frac{1}{4}[ 4(\sin(60^{o}\cos(20^{o})-\sin(20^{o})\cos(60^{o}))(\sin(60^{o}\cos(20^{o}+\sin(20^{o}\cos(60^{o}))\sin(20^{o}] = }\)
\(\displaystyle{ = \frac{1}{4}[4\sin^2(60^{o})\cos^2(20^{o})-\sin^2(20^{o}\cos^2(60^{o}))\sin(20^{o}]= }\)
\(\displaystyle{ = \frac{1}{4} \left[ 4\left(\frac{3}{4}\cos^2(20^{o})-\frac{1}{4}\sin^2(20^{o})\right)\sin(20^{o})\right] =}\)
\(\displaystyle{ = \frac{1}{4}[ (3\cos^2(20^{o})-\sin^2(20^{o}))\sin(20^{o})] =}\)
\(\displaystyle{ = \frac{1}{4}[3\cos^2(20^{o})\sin(20^{o})-\sin^3(20^{o})] = }\)
\(\displaystyle{ = \frac{1}{4}[3(1-\sin^2(20^{o}))\sin(20^{o})-\sin^3(20^{o})] = }\)
\(\displaystyle{ = \frac{1}{4}[ 3\sin(20^{o}) -3\sin^3(20^{o}) -\sin^3(20^{o})] = }\)
\(\displaystyle{ = \frac{1}{4}[ 3\sin(20^{o}) - 4\sin^3(20^{o}) ] = }\)
\(\displaystyle{ = \frac{1}{4} \sin(3\cdot 20^{o}) = }\)
\(\displaystyle{ =\frac{1}{4} \sin(60^{o})= }\)
\(\displaystyle{ = \frac{1}{4}\cdot \frac{\sqrt{3}}{2} = }\)
\(\displaystyle{ = \frac{\sqrt{3}}{8}.}\)
\(\displaystyle{ \sin (20^{o})\sin(40^{o})\sin(80^{0}) = \frac{1}{4}[4\sin(60^{0}-20^{o})\sin(60^{o}+20^{o})\sin(20^{0})] = }\)
\(\displaystyle{ =\frac{1}{4}[ 4(\sin(60^{o}\cos(20^{o})-\sin(20^{o})\cos(60^{o}))(\sin(60^{o}\cos(20^{o}+\sin(20^{o}\cos(60^{o}))\sin(20^{o}] = }\)
\(\displaystyle{ = \frac{1}{4}[4\sin^2(60^{o})\cos^2(20^{o})-\sin^2(20^{o}\cos^2(60^{o}))\sin(20^{o}]= }\)
\(\displaystyle{ = \frac{1}{4} \left[ 4\left(\frac{3}{4}\cos^2(20^{o})-\frac{1}{4}\sin^2(20^{o})\right)\sin(20^{o})\right] =}\)
\(\displaystyle{ = \frac{1}{4}[ (3\cos^2(20^{o})-\sin^2(20^{o}))\sin(20^{o})] =}\)
\(\displaystyle{ = \frac{1}{4}[3\cos^2(20^{o})\sin(20^{o})-\sin^3(20^{o})] = }\)
\(\displaystyle{ = \frac{1}{4}[3(1-\sin^2(20^{o}))\sin(20^{o})-\sin^3(20^{o})] = }\)
\(\displaystyle{ = \frac{1}{4}[ 3\sin(20^{o}) -3\sin^3(20^{o}) -\sin^3(20^{o})] = }\)
\(\displaystyle{ = \frac{1}{4}[ 3\sin(20^{o}) - 4\sin^3(20^{o}) ] = }\)
\(\displaystyle{ = \frac{1}{4} \sin(3\cdot 20^{o}) = }\)
\(\displaystyle{ =\frac{1}{4} \sin(60^{o})= }\)
\(\displaystyle{ = \frac{1}{4}\cdot \frac{\sqrt{3}}{2} = }\)
\(\displaystyle{ = \frac{\sqrt{3}}{8}.}\)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36054
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy