Zadanie z konkursu i kontrowersje (ile waży owoc po wysuszeniu)

Osobny dział dla miłośników procentów.
Zenon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 21 paź 2020, o 16:29
Płeć: Mężczyzna
wiek: 50

Zadanie z konkursu i kontrowersje (ile waży owoc po wysuszeniu)

Post autor: Zenon »

Zadanie (klasa 6): Woda stanowi 90% pewnego świeżego owocu. Po wysuszeniu ten owoc zawiera 40 % wody. Ile waży ten owoc po wysuszeniu, jeżeli świeży ważył 1,2 kg ? Rozwiązanie wzorcowe: 10% z 1200 g= 120 g, ułożenie proporcji 1080 g - 90%, x - 40%, x=480 g, 480+120 = 600 g, i odpowiedź: Po wysuszeniu waży 600 g. Ta proporcja jest według mnie bez sensu (ale to oficjalnie podane rozwiązanie a ja się nie znam).
Według mnie owoc waży 1200 g i zawiera 90 % wody plus 10 % "niewody" - 120 g. Odparowuje sama woda, więc jeśli po odparowaniu ma zawierać 40 % wody (czyli 60 % "niewody") to 60 % = 120g. Czyli 100 % = 200 g - owoc po wysuszeniu waż 200 g.
Czy ktoś może się odnieść do tych dwóch obliczeń ???
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36050
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5340 razy

Re: Zadanie z konkursu i kontrowersje (ile waży owoc po wysuszeniu)

Post autor: Jan Kraszewski »

Masz rację.

JK
ODPOWIEDZ