Witam
2log(x+3)=log(mx) dla jakich m to równanie ma tylko jedno rozwiązanie?
Pozdro
równanie logarytmiczne
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 207 razy
równanie logarytmiczne
\(\displaystyle{ D: \begin{cases} x+3>0\\mx>0\end{cases}\\
\begin{cases} x>-3\\m>0\\ x>0\end{cases} \vee \begin{cases} x>-3\\m0\end{cases} \begin{cases} x\in(-3;0)\\m 6-m=6\\
m=12 D \quad \quad m=0\notin D\\
\mbox{odp: }m=12}\)
\begin{cases} x>-3\\m>0\\ x>0\end{cases} \vee \begin{cases} x>-3\\m0\end{cases} \begin{cases} x\in(-3;0)\\m 6-m=6\\
m=12 D \quad \quad m=0\notin D\\
\mbox{odp: }m=12}\)
Ostatnio zmieniony 22 paź 2007, o 23:17 przez setch, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 31 paź 2006, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sochaczew
- Podziękował: 2 razy
równanie logarytmiczne
Do takiego wyniku też doszedłem ale w odpowiedziach w zbiorku jest jeszcze, że m należy do (-niesk. do 0)