Przeksztalcanie wzorow.. 4 przyklady

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
Volcano
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 9 paź 2007, o 18:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy

Przeksztalcanie wzorow.. 4 przyklady

Post autor: Volcano »

dziekuje za odpowiedz
Ostatnio zmieniony 23 paź 2007, o 17:43 przez Volcano, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Przeksztalcanie wzorow.. 4 przyklady

Post autor: Justka »

1.
\(\displaystyle{ C=\frac{nE}{R+nr}\\
C(R+nr)=nE\\
CR+Cnr=nE\\
Cnr=nE-CR |:Cn\\
r=\frac{nE-CR}{Cn}}\)
Volcano
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 9 paź 2007, o 18:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy

Przeksztalcanie wzorow.. 4 przyklady

Post autor: Volcano »

Wielkie dzieki ; ) Zostaly 3 ; )
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Przeksztalcanie wzorow.. 4 przyklady

Post autor: Justka »

4.
\(\displaystyle{ R=\frac{r_1r_2}{r_1+r_2}\\
Rr_1+Rr_2=r_1r_2\\
Rr_1=r_1r_2-Rr_2\\
Rr_1=r_2(r_1-R)\\
r_2=\frac{Rr_1}{r_1-R}}\)


[ Dodano: 22 Października 2007, 19:46 ]
\(\displaystyle{ \frac{1}{F}=\frac{1}{f_1}+\frac{1}{f_2} |\cdot Ff_1f_2\\
f_1f_2=Ff_2+Ff_1\\
f_1f_2=F(f_2+f_1)\\
F=\frac{f_1f_2}{f_1+f_2}}\)

I:
\(\displaystyle{ f_1f_2=Ff_2+Ff_1\\
f_1f_2-Ff_1=Ff_2\\
f_1(f_2-F)=Ff_2\\
f_1=\frac{Ff_2}{f_2-F}}\)


[ Dodano: 22 Października 2007, 19:48 ]
A w drugim ten wzór wygląda tak?
\(\displaystyle{ f=g\frac{1+V}{c}}\)
Volcano
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 9 paź 2007, o 18:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy

Przeksztalcanie wzorow.. 4 przyklady

Post autor: Volcano »

dziekuje za odp.
Ostatnio zmieniony 23 paź 2007, o 17:44 przez Volcano, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Przeksztalcanie wzorow.. 4 przyklady

Post autor: Justka »

\(\displaystyle{ f=g\cdot (1+\frac{V}{c})\\
f=g+\frac{Vg}{c}\\
f-g=\frac{Vg}{c}\\
c(f-g)=Vg\\
c=\frac{Vg}{f-g}}\)



[ Dodano: 22 Października 2007, 20:06 ]
W tym 4
Tam nie dzielisz przez \(\displaystyle{ r_1+r_2}\) tylko mnożysz i jest:
\(\displaystyle{ R\cdot (r_1+r_2)=\frac{r_1r_2}{r_1+r_2}\cdot (r_1+r_2)}\) Ułamek sie skróci a zostanie:
\(\displaystyle{ R(r_1+r_2)=r_1r_2\\
Rr_1+Rr_2=r_1r_2...}\)

I dalej tak jak wyżej
ODPOWIEDZ