Ludolfina w przybliżeniu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
JacekKiel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 12 lut 2015, o 00:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wieliczka

Ludolfina w przybliżeniu

Post autor: JacekKiel »

Witam ponownie,
jakiś czas temu zauważyłem , że

pi.jpg

\(\displaystyle{ \sqrt{2}+\sqrt{3} = 3,14...}\)

Gdzie;
\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) - to przekątna kwadratu wpisanego w okrąg i jednocześnie średnica okręgu

\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) - to bok trójkąta równobocznego wpisanego w okrąg i jednocześnie jego cięciwa.

przy r=1

Wybaczcie jakiekolwiek błędy nie jestem matematykiem.
Czy to może być przydatne?
Ostatnio zmieniony 4 sty 2023, o 19:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=178502 .
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22276
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3765 razy

Re: Ludolfina w przybliżeniu

Post autor: a4karo »

Znane od stuleci
ODPOWIEDZ