Problem Collatza (3n+1)

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Papabile
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 7 gru 2018, o 00:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 2 razy

Problem Collatza (3n+1)

Post autor: Papabile »

Ostatnio natknąłem się na Problem Collatza, według Wikipedii nierozstrzygnięty dotychczas problem, który pyta, czy ciąg zadany rekurencyjnie:
\(\displaystyle{ c_{n+1}=\begin{cases} \frac{c_{n}}{2} , c_{n}=0 (\bmod2) \\3c_{n}+1, c_{n}=1 (\bmod2) \end{cases} }\)
zawsze wpadnie w pętlę 4,2,1 niezależnie od wyboru \(\displaystyle{ c_{0}}\). I dowód wydaje mi się absolutnie banalny, \(\displaystyle{ c_{n}}\) może być w jednej z czterech postaci: \(\displaystyle{ 4k; 4k+1; 4k+2; 4k+3}\) dla pewnej liczby całkowitej \(\displaystyle{ k}\). I dla każdej możliwości prześledźmy co się dzieje w kolejnych krokach:
\(\displaystyle{ 4k \rightarrow 2k}\)
\(\displaystyle{ 4k+1 \rightarrow 12k+4 \rightarrow 6k+2 \rightarrow 3k+1}\)
\(\displaystyle{ 4k+2 \rightarrow 2k+1}\)
\(\displaystyle{ 4k+3 \rightarrow 12k+10 \rightarrow 6k+5 \rightarrow 12k+16 \rightarrow 6k+8 \rightarrow 3k+4}\)
I zauważmy, że dla każdego przypadku na po skończonej liczbie kroków uzyskaliśmy liczbę ostro mniejszą niż wyjściowa (ponieważ \(\displaystyle{ k>1}\). A skoro startujemy od dowolnej liczby całkowitej więc w skończonej liczbie kroków dojdziemy do 1 więc wpadniemy w cykl. Co więcej sam problem Collatza jest częścią zadania 1 z 67 OM

Kod: Zaznacz cały

om.mimuw.edu.pl/static/app_main/problems/om67_1.pdf
więc pytanie, czy ja czegoś nie rozumiem w sformułowaniu problemu czy to że jest to problem otwarty to błąd powielany w wielu miejscach po prostu?
Ostatnio zmieniony 30 gru 2022, o 19:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13537
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3436 razy
Pomógł: 812 razy

Re: Problem Collatza (3n+1)

Post autor: mol_ksiazkowy »

ale np.\(\displaystyle{ 6 \rightarrow 3 \rightarrow 10 \rightarrow}\) .... itd
dla każdego przypadku na po skończonej liczbie kroków uzyskaliśmy liczbę ostro mniejszą niż wyjściowa
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36198
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5348 razy

Re: Problem Collatza (3n+1)

Post autor: Jan Kraszewski »

Papabile pisze: 30 gru 2022, o 08:26\(\displaystyle{ 4k+3 \rightarrow 12k+10 \rightarrow 6k+5 \rightarrow 12k+16 \rightarrow 6k+8 \rightarrow 3k+4}\)
Tu masz błąd, powinno być

\(\displaystyle{ 4k+3 \rightarrow 12k+10 \rightarrow 6k+5 \rightarrow \red{18k+16} \rightarrow...}\)

JK
ksetlak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 23 sty 2024, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
wiek: 40
Podziękował: 8 razy

Re: Problem Collatza (3n+1)

Post autor: ksetlak »

Według mnie prawdopobnie to jest sednem dowodu, że ciąg Collatza jest "zbieżny".
Ilosc-liczb-parzystych-podzielnych-przez-4-i-podzielnych-tylko-przez-2.png
Ilosc-liczb-parzystych-podzielnych-przez-4-i-podzielnych-tylko-przez-2.png (3.63 KiB) Przejrzano 13399 razy
Moje amatorskie rozmyślania na ten temat są tutaj:

Kod: Zaznacz cały

https://ksetlak.pl/wp/problem-collatza/
witkal77
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 6 lis 2010, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gostynin
Pomógł: 1 raz

Re: Problem Collatza (3n+1)

Post autor: witkal77 »

Problem Collatza to piękny przykład jak perspektywa patrzenia na problem jak chaos pojedynczych ciągów zamienia się w porządek gdy patrzymy globalnie czyli na wszystkie ciągi.Istota problemu to konflikt parzystych z nieparzystymi, który jak głosi hipoteza kończy się zwycięstwem parzystych. Dlaczego? Spróbuję to w skrócie wyjaśnić. Sukces lub porażka parzystych zależy od dwóch czynników. Pierwszy z nich to skuteczność pojedynczej liczby. Tutaj górą nieparzyste, bo każda z nich zwiększa kolejny wyraz o 3 razy plus 1 gdy tymczasem parzyste zmniejszają 2-krotnie, co w pojedynku 1 na 1 daje wzrost ok.1,5 raza. Drugi czynnik, jak się okazuje kluczowy to liczebność parzystych i nieparzystych we wszystkich ciągach Collaza. Jeśli ktoś chciałby się zabawić i wykorzystując sztuczną inteligencje niech wygeneruje na początek 64 początkowe ciągi ale tylko z 6 początkowymi wyrazami a następnie liczby parzyste zastąpi literką p a nieparzyste n. Otrzymacie tablicę 64x6 . Czytając po kolumnach zauważycie że literki układają się w cykle, co pozwoli obliczyć stosunek parzystych do nieparzystych dla 6 pierwszych wyrazów. Następnie to samo dla tablicy 128x7, 256x8 itd. Obliczając dla każdej tablicy iloraz parzystych do nieparzystych sami stwierdzicie, że ten iloraz rośnie do 2. I to jest klucz do problemu Collatza. Iloraz parzystych do nieparzystych we wszystkich ciągach Collatza wynosi 2. Tak więc nie może istnieć ciąg dążący do nieskończoności, bo naruszałoby to tę zasadę. Z omówionych tu dwóch czynników, decydujący jest ten o liczebności parzystych i to determinuje wszystkie ciągi do spadku do 1. Dziękuję, za przeczytanie.
Brombal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 594
Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 46 razy

Re: Problem Collatza (3n+1)

Post autor: Brombal »

Jak można zauważyć końcowy powtarzalny cykl zawsze zaczyna się od liczby \(\displaystyle{ 4}\). Oznacza to, że poprzednia liczba nie mogła być \(\displaystyle{ 1}\) (bo wtedy jesteśmy w cyklu). Zatem była to liczba \(\displaystyle{ 8}\). Czyli poprzednia musiała być liczba \(\displaystyle{ 16}\). Dalej są dwa warianty \(\displaystyle{ 5}\) i \(\displaystyle{ 32}\). Oznacza to że każdy ciąg musi przechodzić przez liczbę \(\displaystyle{ 16}\). Jeżeli chodzi o liczbę kroków do wejścia w cykl powtarzalny to może być ona dowolną. Czyli jeżeli mamy takie \(\displaystyle{ C_0}\) że liczba kroków do cyklu wynosi \(\displaystyle{ k}\) to by uzyskać \(\displaystyle{ C_1}\) o liczbie kroków \(\displaystyle{ n}\) większe od \(\displaystyle{ k}\) to wystarczy \(\displaystyle{ C_1=C_0 \cdot 2^{n-k} }\)
ksetlak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 23 sty 2024, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
wiek: 40
Podziękował: 8 razy

Re: Problem Collatza (3n+1)

Post autor: ksetlak »

Prawdopodobny "dowód", że Collatz to geniusz trollingu.

Nie wiem, czy z regularności da się wyprowadzić jakieś wnioski w kontekście problemu Collatza, ale nieregularność na pewno ma wpływ na to, że tak trudno jest cokolwiek udowodnić.
dowód, że Collatz był geniuszem trollingu.png
ksetlak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 23 sty 2024, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
wiek: 40
Podziękował: 8 razy

Re: Problem Collatza (3n+1)

Post autor: ksetlak »

13 nie jest węzłem, bo ma 4.png
Powyżej jest wizualizacja, dlaczego (moim zdaniem) nie można zapanować nad chaosem. Liczba 13 powinna być "węzłem" (wierzchołkiem grafu), w którym spotykają się 3 krawędzie, nie 2. Nie jest takim "węzłem", bo jest "troll" w postaci "czarnej" 4.

Czy więc chaos przesądza o niemożliwości dowiedzenia, że ciąg będzie malał do 4-2-1? Nie.

Moim zdaniem ciąg Collatza ma w sobie szkielet z ozdobnikami, które można pominąć. To jak z "h niemym" w różnych językach - np. "honour" w angielskim czytamy "onour" (upraszczam), "lehrerin" w niemieckim czytamy "lererin" (też upraszczam). Niby jest "h", ale tak naprawdę nie ma, bo nic nie znaczy, a jedynie utrudnia analizę statystyk liczby liter w języku mówionym i pisanym.

Z ciągiem Collatza jest tak samo. Spokojnie można go zredukować do postaci, w której będzie miał w sobie taką regularność:

tabela.png
tabela.png (38.54 KiB) Przejrzano 12767 razy

Po redukcji liczby nieparzyste w nowym ciągu pozostaną te same co w oryginalnym i tak samo będą dążyć do 4-2-1.

porównanie ciągów.png
porównanie ciągów.png (24.77 KiB) Przejrzano 12760 razy

Jak pozbyć się z ciągu Collatza niepotrzebnego "ozdobnika", tego "h niemego", który jedynie zakłóca analizę, a nic nie robi tak naprawdę?

Wystarczy podzielić przez 2, wykonując krok 3x+1.

Czyli:
gdy x jest parzysty, to x/2,
a
gdy x jest nieparzysty, to (3x+1)/2.

W ten sposób pomijamy "ozdobnik" (w przykładzie: 250 na czerwonym polu).

Jeśli ktoś uważa, że nie można się pozbyć "ozdobników", tylko że koniecznie trzeba pracować na oryginalnym ciągu Collatza, to niech po prostu traktuje liczbę nieparzystą i następującą po niej liczbę parzystą jako całość. Wtedy graf zawierający 3x+1 będzie wyglądał identycznie jak graf zawierający (3x+1)/2.

Kod: Zaznacz cały

https://ksetlak.pl/wp/dowod-ze-collatz-byl-geniuszem-trollingu/
ksetlak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 23 sty 2024, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
wiek: 40
Podziękował: 8 razy

Re: Problem Collatza (3n+1)

Post autor: ksetlak »

Już nie mam opcji edycji postu, a w pośpiechu zamieściłem złą grafikę.

"Po redukcji liczby nieparzyste w nowym ciągu pozostaną te same co w oryginalnym i tak samo będą dążyć do 4-2-1."
porównanie ciągów.png
porównanie ciągów.png (28.22 KiB) Przejrzano 12709 razy
Liczby na czerwonych polach to "ozdobniki", które nic nie wnoszą.

Wiadomo, że dla x nieparzystego 3x+1 da liczbę parzystą, którą w następnym kroku należy podzielić przez 2. Można po prostu nie pisać tej liczby, bo ona na nic innego nie wpływa w samym ciągu (zwłaszcza na zbieżność do 4-2-1), natomiast utrudnia analizę.
ksetlak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 23 sty 2024, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
wiek: 40
Podziękował: 8 razy

Re: Problem Collatza (3n+1)

Post autor: ksetlak »

Collatz conjecture proof.png
Mój dowód, że wszystkie liczby nieparzyste (a więc także ich parzyste wielokrotności) znajdują się w grafie Collatza. A więc wszystkie liczby są zbieżne do 4-2-1.

Nie umiem tego rozpisać na wzory. Możliwe, że dla liczb nieparzystych to będzie coś w stylu
\(\displaystyle{ y = \left( x * 2^{n} * 2 - 1 \right) / 3 }\)

Kod: Zaznacz cały

https://ksetlak.pl/wp/collatz-conjecture-proof/
ksetlak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 23 sty 2024, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
wiek: 40
Podziękował: 8 razy

Re: Problem Collatza (3n+1)

Post autor: ksetlak »

W sumie wrzucę "gałązkę" grafu (3x-1)/2.

graf 3x-1 przez 2.png
Mechanika grafu jest identyczna dla 3x-1, o ile założymy, że "ozdobnik" będzie tworzył "podgrupę" z liczbą nieparzystą.

Czyli np. graf 1-2-4-8-(16-5)-10-20-40 będzie wyglądał identycznie jak graf 1-2-4-8-5-10-20-40.

Mam wrażenie, ze dla mechaniki grafu nie ma znaczenia na przykład, czy w danym miejscu jest kwadrat piątki 25 czy liczba pierwsza 79 - ważne, że żadna z tych liczb nie jest podzielna przez 2 lub 4.

Trochę żałuję, że nie mam narzędzi do tworzenia grafów. Ciekawe, jak wygląda profesjonalna wizualizacja grafu (3x-1)/2.
ksetlak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 23 sty 2024, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
wiek: 40
Podziękował: 8 razy

Re: Problem Collatza (3n+1)

Post autor: ksetlak »

Słowo honoru, nie chciało mi się, bo temat zaczyna mnie nudzić :)

W ten sposób według mnie powinien wyglądać graf dla liczby 49 w ciągu Collatza:

Collatz 49.png
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2956
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 284 razy
Pomógł: 500 razy

Re: Problem Collatza (3n+1)

Post autor: tometomek91 »

Sednem w problemie Collatza jest to, że jeśli znamy rozkład pewnej liczby na czynniki pierwsze i dodamy do niej jedynkę, to już totalnie i nieprzewidywalnie zmienia się jej rozkład na czynniki pierwsze
ksetlak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 23 sty 2024, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
wiek: 40
Podziękował: 8 razy

Re: Problem Collatza (3n+1)

Post autor: ksetlak »

ksetlak-pl--wp.jpg
https://ksetlak.pl/wp/my-collatz-conjecture-graph/
ksetlak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 23 sty 2024, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
wiek: 40
Podziękował: 8 razy

Re: Problem Collatza (3n+1)

Post autor: ksetlak »

Mechanika binarna mojego grafu Collatza
BINARY PROOF.jpg
ODPOWIEDZ