Uogólniona wersja kryterium D'Alemberta

Definicja szeregów liczbowych, kryteria zbieżności szeregów. Suma szeregu i iloczyn Cauchy'ego szeregów. Iloczyny nieskończone.
Tomasz22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 23 mar 2022, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22

Uogólniona wersja kryterium D'Alemberta

Post autor: Tomasz22 »

Czy ktoś wie jak brzmi uogólniona wersja kryterium D'Alemberta do badania zbieżności szeregów, ponieważ nigdzie nie mogę się jej doszukać? Albo przynajmniej gdzie ją znajdę? Chodzi mi o taką, która zawiera coś z kresem górnym czyli supremum.
3a174ad9764fefcb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 18 lip 2022, o 17:46
Płeć: Mężczyzna
wiek: 41
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 43 razy

Re: Uogólniona wersja kryterium D'Alemberta

Post autor: 3a174ad9764fefcb »

Na przykład w Wikipedii.

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Kryterium_d%E2%80%99Alemberta
Najpierw jest podana wersja ogólniejsza, a potem mniej ogólna, tzn. taka gdzie musi istnieć granica ciągu. Tę ogólniejszą wersję można, przy niewielkiej stracie ogólności, wyrazić z użyciem pojęcia granicy dolnej i granicy górnej. Warunek:
Jeżeli dla dostatecznie dużych \(n\) oraz pewnego \(r < 1\) spełniona jest nierówność \(D_n \le r\)
oznacza dokładnie to samo co:
Jeżeli \(\displaystyle{ \limsup_{n\to\infty} D_n<1}\)
Dla drugiego przypadku możemy stwierdzić, że jeśli \(\displaystyle{ \liminf_{n\to\infty} D_n>1}\), to szereg jest rozbieżny. I tu jest ta strata ogólności w stosunku do najogólniejszego sformułowania, bo przypadek \(\displaystyle{ \liminf_{n\to\infty} D_n=1}\) zostaje nierozstrzygnięty, a w najogólniejszym sformułowaniu był częściowo rozstrzygnięty.
ODPOWIEDZ