Funkcja jak w temacie
czy np: taka funkcja jak:
\(\displaystyle{ f(x) = |x+8| = 2x - 1}\)
to mogę ją rozbić na dwie funkcje jak:
\(\displaystyle{ f(x) = |x+8|}\) - funkcja bezwzględna V
\(\displaystyle{ g(x) = 2x - 1}\) - po prostu funkcja liniowa
a rozwiązaniem równania tych funkcji jest wspólny punkt przecięcia
na osi X-ów \(\displaystyle{ x=9}\)
natomiast równanie po stronie przeciwnej jest sprzeczne czyli \(\displaystyle{ x= -9}\) nie istnieje
te równanie jest na kanale Matematyka z wujkiem Markiem, ale nie ma prezentacji wykresu funkcji
przy czym dowiedziałem się, że wszystko co jest po module \(\displaystyle{ |x| =\text{ druga funkcja}}\)
np: że \(\displaystyle{ |3x| = 9}\) to są dwie funkcje
proszę o odpowiedź ponieważ potrzebuję potwierdzenia lub zaprzeczenia o zdobytej wiedzy
dziękuję i pozdrawiam wszystkich
funkcja |ax+p|=ax+b
-
radekamator
- Użytkownik

- Posty: 10
- Rejestracja: 2 sie 2022, o 18:53
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 30
- Podziękował: 2 razy
funkcja |ax+p|=ax+b
Ostatnio zmieniony 19 gru 2022, o 11:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
-
piasek101
- Użytkownik

- Posty: 23517
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3271 razy
Re: funkcja |ax+p|=ax+b
Poprosimy o dokładną treść zadania ( i przy okazji używanie kodu latex).
Bo np tu albo masz rozwiązać równanie \(\displaystyle{ |x+8|=2x-1}\) albo graficznie (z rysunku) odczytać współrzędne (może tylko jedną) punktów przecięcia wykresów funkcji \(\displaystyle{ f(x)=|x+8|}\) oraz \(\displaystyle{ g(x)=2x-1}\). Istnieją jeszcze inne możliwości.
Bo np tu albo masz rozwiązać równanie \(\displaystyle{ |x+8|=2x-1}\) albo graficznie (z rysunku) odczytać współrzędne (może tylko jedną) punktów przecięcia wykresów funkcji \(\displaystyle{ f(x)=|x+8|}\) oraz \(\displaystyle{ g(x)=2x-1}\). Istnieją jeszcze inne możliwości.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36050
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: funkcja |ax+p|=ax+b
To są raczej fragmenty wiedzy (znalezione gdzieś w sieci), dość chaotycznie poukładane. A jak prosisz o odpowiedź, to wypadałoby najpierw zadać pytanie.radekamator pisze: 19 gru 2022, o 10:57proszę o odpowiedź ponieważ potrzebuję potwierdzenia lub zaprzeczenia o zdobytej wiedzy
JK
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: funkcja |ax+p|=ax+b
JAk na razie, to to, co napisałęs ma mało sensu.
1) używaj Latexa
2) `f(x) = |x+8| = 2x - 1` to nie jest żadna funkcja
3)
4)
5)
6)
7) równanie w temacie nie przypomina równana z pkt 2 (bo współczynniki przy `x` x 2) nie są takie same
1) używaj Latexa
2) `f(x) = |x+8| = 2x - 1` to nie jest żadna funkcja
3)
o jakie równanie Ci chodzia rozwiązaniem równania tych funkcji
4)
co to jest druga strona?natomiast równanie po stronie przeciwnej
5)
to nie są dwie funkcje, tylko równanienp: że `|3x| = 9` to są dwie funkcje
6)
równanie jest rodzaju nijakiego, więc TO. A kanały youtube nie są najlepszym żródłem wiedzy, choćby z takich powodów, że ani nie masz się jak upewnić, czy dobrze zrozumiałeś, ani nie masz jak sprawdzić czy przekazywana wiedza jest rzetelna.te równanie jest na kanale Matematyka z wujkiem Markiem,
7) równanie w temacie nie przypomina równana z pkt 2 (bo współczynniki przy `x` x 2) nie są takie same
-
radekamator
- Użytkownik

- Posty: 10
- Rejestracja: 2 sie 2022, o 18:53
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 30
- Podziękował: 2 razy
Re: funkcja |ax+p|=ax+b
To może zapytam o coś innego
Generalnie jestem samoukiem - korzystam z Matemaksa czy np: Miedzianego Fsora
niestety nie znam podręcznika, który przejrzyście tłumaczyłby wiedzę i zasady z zakresu Matematyki na poziomie rozszerzonym
Rozumiem, że te wszystkie portale z Matematyki z których się uczę nie są w stanie zaoferować wiedzy - nigdy bym nie przepuszczał, może jednak faktycznie lepiej poszukam jakiegoś podręcznika
Generalnie jestem samoukiem - korzystam z Matemaksa czy np: Miedzianego Fsora
niestety nie znam podręcznika, który przejrzyście tłumaczyłby wiedzę i zasady z zakresu Matematyki na poziomie rozszerzonym
Rozumiem, że te wszystkie portale z Matematyki z których się uczę nie są w stanie zaoferować wiedzy - nigdy bym nie przepuszczał, może jednak faktycznie lepiej poszukam jakiegoś podręcznika
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36050
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: funkcja |ax+p|=ax+b
Ależ są w stanie zaoferować Ci wiedzę, niektóre nawet wiedzę rzetelną, ale z nauką matematyki tak już jest, że trzeba to robić systematycznie. Inaczej będziesz miał chaotyczny zestaw kawałków wiedzy.
Jeśli chodzi o podręcznik, to ten Pawłowskiego jest chyba niezły, ale musisz pamiętać, że on też zakłada znajomość wcześniej nabytej wiedzy.
JK
Jeśli chodzi o podręcznik, to ten Pawłowskiego jest chyba niezły, ale musisz pamiętać, że on też zakłada znajomość wcześniej nabytej wiedzy.
JK
-
radekamator
- Użytkownik

- Posty: 10
- Rejestracja: 2 sie 2022, o 18:53
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 30
- Podziękował: 2 razy
Re: funkcja |ax+p|=ax+b
Ja się uczę Matematyki kilka razy w tygodniu po kilka godzin od pół roku rzetelnie
przy czym mam problem z dopasowaniem sobie rozszerzonej wiedzy do tematyki - albo czegoś nie rozumiem - nie wiem
może zapytam się o to co to oznacza wiedza podstawowa z matematyki, aby móc korzystać z tego podręcznika
bo np: znam dodawanie/odejmowanie i grupowanie liczb wraz z proporcjami
potęgi, pierwiastki wraz z wyprowadzaniem ich podstaw
logarytmy
jednomiany i równania i nierówności wraz z ich funkcjami i interpretacją oraz przekształceniami
oraz przedziały i zbiory
czy taka wiedza wystarczy, aby korzystać z podobnych tytułów ??
przy czym mam problem z dopasowaniem sobie rozszerzonej wiedzy do tematyki - albo czegoś nie rozumiem - nie wiem
może zapytam się o to co to oznacza wiedza podstawowa z matematyki, aby móc korzystać z tego podręcznika
bo np: znam dodawanie/odejmowanie i grupowanie liczb wraz z proporcjami
potęgi, pierwiastki wraz z wyprowadzaniem ich podstaw
logarytmy
jednomiany i równania i nierówności wraz z ich funkcjami i interpretacją oraz przekształceniami
oraz przedziały i zbiory
czy taka wiedza wystarczy, aby korzystać z podobnych tytułów ??