dziwny zapis matematyczny
-
Mariuszewski
- Użytkownik

- Posty: 17
- Rejestracja: 22 sie 2013, o 17:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: otchłań
- Podziękował: 1 raz
dziwny zapis matematyczny
Witaj.
Syn ma zadanie do nauczenia, jeden z zapisów matematycznych (zaznaczony na czerwono) wydaje się być błędny.
Proszę o konsultację, dzięki
Syn ma zadanie do nauczenia, jeden z zapisów matematycznych (zaznaczony na czerwono) wydaje się być błędny.
Proszę o konsultację, dzięki
- Janusz Tracz
- Użytkownik

- Posty: 4120
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 1417 razy
Re: dziwny zapis matematyczny
\(\displaystyle{ 5 \frac{1}{3} }\) to umowny zapis na \(\displaystyle{ 5+ \frac{1}{3} }\). I dalej to widać bo \(\displaystyle{ 5+ \frac{1}{3}= \frac{16}{3} }\). A \(\displaystyle{ \%}\) zamienia się na \(\displaystyle{ \frac{1}{100} }\).
PS zobacz ostatnie zdanie akapitu o
liczbach wymiernych
PPS Uważam, że ten zapis ułamków jest beznadziejny i nie powinno go w ogóle być. Kilka razu zdarzyło mi się użyć matematyki i nigdy nie musiałem tak zapisywać ułamków. Nigdy nie dostrzegłem też przewagi tego zapisu nad innymi wręcz przeciwnie.
PS zobacz ostatnie zdanie akapitu o
Kod: Zaznacz cały
pl.wikipedia.org/wiki/U%C5%82amek#Liczby_wymiernePPS Uważam, że ten zapis ułamków jest beznadziejny i nie powinno go w ogóle być. Kilka razu zdarzyło mi się użyć matematyki i nigdy nie musiałem tak zapisywać ułamków. Nigdy nie dostrzegłem też przewagi tego zapisu nad innymi wręcz przeciwnie.
-
Mariuszewski
- Użytkownik

- Posty: 17
- Rejestracja: 22 sie 2013, o 17:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: otchłań
- Podziękował: 1 raz
Re: dziwny zapis matematyczny
Dzięki za odpowiedź. Mi też się wydaje, że autora tej książki z leksza poniosłoJanusz Tracz pisze: 18 gru 2022, o 20:08Uważam, że ten zapis ułamków jest beznadziejny i nie powinno go w ogóle być
-
Mariuszewski
- Użytkownik

- Posty: 17
- Rejestracja: 22 sie 2013, o 17:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: otchłań
- Podziękował: 1 raz
Re: dziwny zapis matematyczny
Wchodzenie w takie szczegóły i dyskusja w tym temacie nie ma najmniejszego sensu 
Ostatnio zmieniony 18 gru 2022, o 20:35 przez Mariuszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36039
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: dziwny zapis matematyczny
To są tzw. liczby mieszane i są używane (o ile wiem) zwłaszcza w szkole podstawowej. Ja też ich nie lubię, ale dla niektórych mogą być łatwiejsze do ogarnięcia od ułamków niewłaściwych.Janusz Tracz pisze: 18 gru 2022, o 20:08PPS Uważam, że ten zapis ułamków jest beznadziejny i nie powinno go w ogóle być.
JK
-
piasek101
- Użytkownik

- Posty: 23517
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3271 razy
Re: dziwny zapis matematyczny
Tak w szkole podstawowej są stosowane dosyć często (oczywiście w tematach związanych z ułamkami zwykłymi), ale tam pojęcie ułamka zwykłego jest właśnie wprowadzane. I ma to ułatwić określenie wielkości ułamka niewłaściwego.
A swoją drogą \(\displaystyle{ 5,1}\) chyba nikogo nie razi, a już \(\displaystyle{ 5\frac{1}{10}}\) tak.
A swoją drogą \(\displaystyle{ 5,1}\) chyba nikogo nie razi, a już \(\displaystyle{ 5\frac{1}{10}}\) tak.
-
arek1357
Re: dziwny zapis matematyczny
Nie rozumiem tego podejścia, w ogóle co macie do zapisu ułamka w postaci mieszanej, nie mam do tego jakiejś awersji jak wy , pragnąłbym to zrozumiećUważam, że ten zapis ułamków jest beznadziejny i nie powinno go w ogóle być. Kilka razu zdarzyło mi się użyć matematyki i nigdy nie musiałem tak zapisywać ułamków. Nigdy nie dostrzegłem też przewagi tego zapisu nad innymi wręcz przeciwnie.
Osobiście lepiej zapisać:
\(\displaystyle{ 5 \frac{1}{3} }\) niż \(\displaystyle{ \frac{16}{3} }\)
- Janusz Tracz
- Użytkownik

- Posty: 4120
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 1417 razy
Re: dziwny zapis matematyczny
Taki zapis skrajnie przypomina mnożenie to raz. Poza tym działania na liczbach mieszanych są skomplikowane i nikt ich nie pamięta. A ich użyteczność została zweryfikowana przez naukę (to znaczy nikt ich nie stosuje). Liczby mieszane jedynie co robią trochę lepiej od tradycyjnych ułamków to intuicyjnie reprezentują wielkość liczby tzn.: umysł lepiej radzi sobie z \(\displaystyle{ 5 \frac{1}{3}}\) jabłkami niż \(\displaystyle{ \frac{16}{3}}\) jabłkami. Tyle tylko, że do reprezentacji wielkości mamy rozwinięcie dziesiętne które jest jeszcze lepsze od liczb mieszanych (w końcu to ich użyje każdy inżynier). Ostatecznie liczby mieszane do niczego się nie nadają.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22458
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: dziwny zapis matematyczny
Zwłaszcza wtedy, gdy masz do policzenia \(\displaystyle{ 5 \frac{1}{3}- 2 \frac{2}{3} }\)arek1357 pisze: 18 gru 2022, o 23:02Nie rozumiem tego podejścia, w ogóle co macie do zapisu ułamka w postaci mieszanej, nie mam do tego jakiejś awersji jak wy , pragnąłbym to zrozumiećUważam, że ten zapis ułamków jest beznadziejny i nie powinno go w ogóle być. Kilka razu zdarzyło mi się użyć matematyki i nigdy nie musiałem tak zapisywać ułamków. Nigdy nie dostrzegłem też przewagi tego zapisu nad innymi wręcz przeciwnie.
Osobiście lepiej zapisać:
\(\displaystyle{ 5 \frac{1}{3} }\) niż \(\displaystyle{ \frac{16}{3} }\)
-
arek1357
Re: dziwny zapis matematyczny
Tak ale wtedy to zamieniam na niewłaściwe...Liczba mieszana służy do zapisu końcowego takiego w formie eleganckiej...
-
Elayne
- Użytkownik

- Posty: 923
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 278 razy
Re: dziwny zapis matematyczny
Nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że liczb mieszanych nikt nie stosuje. Z takim zapisem możemy spotkać np. w dokumentacji technicznej, w przemyśle, przy produkcji itp.
-
arek1357
Re: dziwny zapis matematyczny
I w każdej szkółce przykościelnej w każdej wsi...
Mnie właśnie tak uczyli zresztą z marnym skutkiem...
Mnie właśnie tak uczyli zresztą z marnym skutkiem...
-
Elayne
- Użytkownik

- Posty: 923
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 278 razy
Re: dziwny zapis matematyczny
Wystarczy wejść np. na stronę firmy będącej światowym liderem w produkcji drewnianych ornamentów by przekonać się że tali zapis jest tam standardem.
- Janusz Tracz
- Użytkownik

- Posty: 4120
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 1417 razy
Re: dziwny zapis matematyczny
Pokaż jedną taką pracę/poważny raport. A na jego miejsce znajdzie się 10 innych, w których jest zapis z użyciem rozwinięcia dziesiętnego.Elayne pisze: 19 gru 2022, o 13:13 Nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że liczb mieszanych nikt nie stosuje. Z takim zapisem możemy spotkać np. w dokumentacji technicznej, w przemyśle, przy produkcji itp.
Wyjątek potwierdzający regułę. Dziękuję. A tu 10 prac z ułamkami w postaci rozwinięcia dziesiętnego:Elayne pisze: 19 gru 2022, o 13:46 Wystarczy wejść np. na stronę firmy będącej światowym liderem w produkcji drewnianych ornamentów by przekonać się że tali zapis jest tam standardem.
- Raport o stanie lasów w Polsce
- Produkcja i handel zagraniczny produktami rolnymi w 2019 roku
- Wyniki MATURY 2022 | CKE - oficjalne rezultaty - otouczelnie.pl
- Psychospołeczne czynniki ryzyka zachowań niezgodnych z prawem młodzieży; dr Anna Więcek-Durańska
- Plan połączenia spółek - Alchemia SA
- VADEMECUM NAWOŻENIA - Polifoska.pl
- OBRÓBKI SKRAWANIEM - ckz.swidnica.pl
- UKŁADY AUTOMATYCZNEJ REGULACJI MATERIAŁY POMOCNICZE DO ĆWICZEŃ LABORATORYJNYCH ; Politechnika Łódzka
- Podstawy działania laserów i ich zastosowania pdf
- OCENA SPRAWNOŚCI SILNIKA ZS ZASILANEGO BIOPALIWAMI; Andrzej AMBROZIK, Tomasz AMBROZIK, Dariusz KURCZYŃSKI,
Piotr ŁAGOWSKI
PS Proszę nie traktować wypowiedzi potocznych z użyciem nigdy albo dla każdego jak skwantyfikowanych twierdzeń matematycznych. Idąc tym tokiem rozumowania stwierdzenia prawie zawsze czy prawie wszędzie itp. trzeba będzie rozgrzeszać powołując się na odpowiednią miarę i \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciało.
PPS Dodał bym konkretne linki do wymienionych cytowani lecz wiem, że i tak zostały by zamienione i całość się rozjedzie. Poza tym to jest forum matematyczne więc trzeba się trzymać jakichś standardów.