Podstawowa próbna grudzień 2022
-
ewusia
- Użytkownik

- Posty: 77
- Rejestracja: 19 sty 2009, o 17:56
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 7 razy
Podstawowa próbna grudzień 2022
Niewiele osób zauważyło, że jedno z zadań zamkniętych nie ma poprawnej odpowiedzi.
Ciekawe, co by CKE zrobiła, gdyby takie zadanie pojawiło się na prawdziwej maturze.
Ciekawe, co by CKE zrobiła, gdyby takie zadanie pojawiło się na prawdziwej maturze.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36053
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Re: Podstawowa próbna grudzień 2022
A konkretnie?ewusia pisze: 17 gru 2022, o 01:05 Niewiele osób zauważyło, że jedno z zadań zamkniętych nie ma poprawnej odpowiedzi.
JK
- Psiaczek
- Użytkownik

- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 478 razy
Re: Podstawowa próbna grudzień 2022
konkretnie to zadanie 18 , bo kąt miał być ostry, a przy odpowiedzi CKE \(\displaystyle{ \sin \alpha \cos \alpha = \frac{3}{4} }\) mamy \(\displaystyle{ \sin2 \alpha = \frac{3}{2}>1 }\)
Zamiast liczby \(\displaystyle{ \frac{16}{9} }\) powinno być \(\displaystyle{ 4}\) lub więcej żeby było ok.
Zamiast liczby \(\displaystyle{ \frac{16}{9} }\) powinno być \(\displaystyle{ 4}\) lub więcej żeby było ok.
Ostatnio zmieniony 17 gru 2022, o 10:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36053
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Re: Podstawowa próbna grudzień 2022
Ładne...
Sam jestem ciekaw, co by było, gdyby coś takiego pojawiło się na zwykłej maturze.
JK
Sam jestem ciekaw, co by było, gdyby coś takiego pojawiło się na zwykłej maturze.
JK
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Podstawowa próbna grudzień 2022
Nic. Odpowiedz jest poprawna, chociaż takiego kąta nie ma.
A ponadto poprawne są wszystkie inne
A ponadto poprawne są wszystkie inne
Ostatnio zmieniony 17 gru 2022, o 12:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36053
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Re: Podstawowa próbna grudzień 2022
W to akurat najłatwiej uwierzyć.
Formalnie rzecz biorąc dokładnie tak jest. Ale raczej nie spodziewałbym się uznania wszystkich odpowiedzi za poprawne, tylko jakiegoś słabego uzasadnienia w stylu "chodziło o wykazanie się umiejętnością zastosowania wzorów i wykonania przekształceń algebraicznych, a to, czy kąt istnieje czy nie nie ma na to wpływu"...a4karo pisze: 17 gru 2022, o 12:26 Odpowiedz jest poprawna, chociaż takiego kąta nie ma.
A ponadto poprawne są wszystkie inne
JK
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36053
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Re: Podstawowa próbna grudzień 2022
Nie wiem, czy o samej komisji, czy o procesie przygotowywania takich egzaminów.
Może pojawić się też uzasadnienie podobne jak 14 lat temu, kiedy było błędne zadanie maturalne (wyznaczanie wielomianu na podstawie trzech miejsc zerowych): "Zawodowi matematycy mieliby kłopot. Ale nie uczniowie, bo ich wiedza jest mniejsza, dlatego też mają mniej wątpliwości."
JK
Może pojawić się też uzasadnienie podobne jak 14 lat temu, kiedy było błędne zadanie maturalne (wyznaczanie wielomianu na podstawie trzech miejsc zerowych): "Zawodowi matematycy mieliby kłopot. Ale nie uczniowie, bo ich wiedza jest mniejsza, dlatego też mają mniej wątpliwości."
JK
-
3a174ad9764fefcb
- Użytkownik

- Posty: 272
- Rejestracja: 18 lip 2022, o 17:46
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 41
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 43 razy
Re: Podstawowa próbna grudzień 2022
A co z zadaniem 19? Czy rysunek jest tylko dla zobrazowania treści pisanej, czy wnosi dodatkową informację? Bo jeśli pierwsze, to odpowiedzią powinno być \(60^{\circ}\) lub \(10^{\circ}\).
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36053
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Re: Podstawowa próbna grudzień 2022
Bo?3a174ad9764fefcb pisze: 18 gru 2022, o 00:01Bo jeśli pierwsze, to odpowiedzią powinno być \(60^{\circ}\) lub \(10^{\circ}\).
JK
-
ewusia
- Użytkownik

- Posty: 77
- Rejestracja: 19 sty 2009, o 17:56
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 7 razy
Re: Podstawowa próbna grudzień 2022
W treści zadania jest napisane "zobacz rysunek". Wg mnie oznacza to, że punkty \(\displaystyle{ A, B, C}\) leżą na okręgu w takiej kolejności jak na rysunku, czyli punkt \(\displaystyle{ B}\) leży na dłuższym łuku \(\displaystyle{ AC}\).
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36053
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Re: Podstawowa próbna grudzień 2022
Tak, też tak uważam (i w tym sensie rysunek wnosi dodatkową informację). Myślę, że akurat tutaj nie ma co się czepiać.
JK
JK
-
3a174ad9764fefcb
- Użytkownik

- Posty: 272
- Rejestracja: 18 lip 2022, o 17:46
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 41
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 43 razy
Re: Podstawowa próbna grudzień 2022
No dobrze, w takim razie jeśli treść zadania będzie mówić: „Dany jest trójkąt \(ABC\) (zobacz rysunek)”, i na rysunku zobaczę trójkąt ostrokątny, to mogę w takim zadaniu zakładać, że chodzi tylko o trójkąty ostrokątne? Albo jeśli zadanie będzie mówić o trapezie i na rysunku będzie jakiś standardowy trapez, to nie muszę się martwić o trapez, który ma kąt ostry i kąt rozwarty przy jednej podstawie? Moim zdaniem rysunek przedstawia przykładową sytuację.
Kolejność punktów jest taka sama w obu przypadkach. Zręczniej byłoby po prostu zacząć treść tak: „Trójkąt ostrokątny \(ABC\) jest wpisany w okrąg o środku \(O\).”ewusia pisze: 18 gru 2022, o 02:57 Wg mnie oznacza to, że punkty \(\displaystyle{ A, B, C}\) leżą na okręgu w takiej kolejności jak na rysunku
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36053
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Re: Podstawowa próbna grudzień 2022
Tak, zwłaszcza na maturze podstawowej.3a174ad9764fefcb pisze: 18 gru 2022, o 15:21w takim razie jeśli treść zadania będzie mówić: „Dany jest trójkąt \(ABC\) (zobacz rysunek)”, i na rysunku zobaczę trójkąt ostrokątny, to mogę w takim zadaniu zakładać, że chodzi tylko o trójkąty ostrokątne?
JK