Znajdź wszystkie wielomiany \(\displaystyle{ w}\) o współczynnikach rzeczywistych, które dla każdego \(\displaystyle{ x \in \RR}\) spełniają warunek \(\displaystyle{ (x-1)w(x+1)=(x+3)w(x-1)}\)
Jak to ugryźć? Może mi ktoś pomóc?
Znajdź wszystkie wielomiany
- Janusz Tracz
- Użytkownik

- Posty: 4120
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 1417 razy
Re: Znajdź wszystkie wielomiany
Kładąc \(\displaystyle{ x=1}\) oraz \(\displaystyle{ x=-3}\) od razu przekonujemy się z twierdzenia Bézouta, że wielomian \(\displaystyle{ w}\) jest postaci \(\displaystyle{ x(x+2)q(x)}\) dla pewnego \(\displaystyle{ q\in \RR\left[ X\right] }\). Kładąc to do równania na \(\displaystyle{ w}\) otrzymamy, że \(\displaystyle{ q(x+1)=q(x-1)}\) (dla \(\displaystyle{ x\in \RR}\), wydawać by się mogło, że równość nie musi zachodzić na \(\displaystyle{ -3,-1,1}\) ale tam też musi być równość tak naprawdę). Zatem \(\displaystyle{ q}\) jest okresowy wielomianem. Jest więc wielomianem zerowym. Zatem
\(\displaystyle{ w(x)=ax(x+2), \qquad a\in \RR.}\)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36104
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Re: Znajdź wszystkie wielomiany
Raczej wielomianem stałym, czyli zerowego stopnia.Janusz Tracz pisze: 15 gru 2022, o 17:48Zatem \(\displaystyle{ q}\) jest okresowy wielomianem. Jest więc wielomianem zerowym.
JK
