Rozwiąż równanie z niewiadomą x
-
max123321
- Użytkownik

- Posty: 3692
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1122 razy
- Pomógł: 6 razy
Rozwiąż równanie z niewiadomą x
Rozwiąż równanie z niewiadomą \(\displaystyle{ x}\):
\(\displaystyle{ \frac{(x-b)(x-c)}{(a-b)(a-c)} \cdot a+ \frac{(x-a)(x-c)}{(b-a)(b-c)} \cdot b+ \frac{(x-a)(x-b)}{(c-a)(c-b)} \cdot c=x }\), gdzie \(\displaystyle{ a,b,c}\) są parami różne.
Jak to zrobić? Jest na to jakiś sprytny sposób, czy trzeba to wszystko przemnażać?
\(\displaystyle{ \frac{(x-b)(x-c)}{(a-b)(a-c)} \cdot a+ \frac{(x-a)(x-c)}{(b-a)(b-c)} \cdot b+ \frac{(x-a)(x-b)}{(c-a)(c-b)} \cdot c=x }\), gdzie \(\displaystyle{ a,b,c}\) są parami różne.
Jak to zrobić? Jest na to jakiś sprytny sposób, czy trzeba to wszystko przemnażać?
- Janusz Tracz
- Użytkownik

- Posty: 4120
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 1417 razy
Re: Rozwiąż równanie z niewiadomą x
- To jest
Lagrange polynomial o węzłach \(\displaystyle{ (a,a)}\), \(\displaystyle{ (b,b)}\), \(\displaystyle{ (c,c)}\). Przez te punkty przechodzi też inny trywialny wielomian.
Kod: Zaznacz cały
en.wikipedia.org/wiki/Lagrange_polynomial
- Po lewej jest funkcja kwadratowa (a może nie) która ma z prostą \(\displaystyle{ 3}\) punkty wspólne.
- Janusz Tracz
- Użytkownik

- Posty: 4120
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 1417 razy
Re: Rozwiąż równanie z niewiadomą x
W jakim sensie Ci? A o czym chciałeś tu myśleć?
PS A jeśli tam miało być mu to się nie zgodzę. On jeszcze musi pomyśleć. Zresztą pewnie zaraz przeczytasz
Ja tylko pokazałem ciekawostkę i heurystykę, którą pewnie wykorzystał układacz zadania.Dodano po 1 dniu 46 minutach 34 sekundach:
Czy może się ktoś wypowiedzieć? Podbijam pytanie.
-
max123321
- Użytkownik

- Posty: 3692
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1122 razy
- Pomógł: 6 razy
Re: Rozwiąż równanie z niewiadomą x
Tak, to prawda, \(\displaystyle{ a,b,c}\) są rozwiązaniami, sprawdziłem. No, ale to mnie trochę dziwi, bo to w sumie jest równanie kwadratowe, więc ma maksymalnie dwa rozwiązania, a nie trzy. Dlaczego tak się dzieje?
-
max123321
- Użytkownik

- Posty: 3692
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1122 razy
- Pomógł: 6 razy
Re: Rozwiąż równanie z niewiadomą x
Aha bo to się w takim razie musi upraszczać do równania liniowego. A równanie liniowe może mieć brak rozwiązań, jedno lub nieskończenie wiele, czyli jak to równanie ma trzy rozwiązania to musi mieć ich nieskończenie wiele, czyli \(\displaystyle{ x \in \RR}\), zgadza się?
Dodano po 6 godzinach 8 minutach 3 sekundach:
Czy to jest dobre rozumowanie?
Dodano po 3 godzinach 10 minutach 6 sekundach:
Czy może się ktoś wypowiedzieć?
Dodano po 12 godzinach 34 minutach 56 sekundach:
Podbijam pytanie.
Dodano po 6 godzinach 43 minutach 4 sekundach:
Podbijam pytanie.
Dodano po 7 minutach 57 sekundach:
Czy może się ktoś wypowiedzieć? Bo nie jestem pewny tego rozumowania.
Dodano po 6 godzinach 8 minutach 3 sekundach:
Czy to jest dobre rozumowanie?
Dodano po 3 godzinach 10 minutach 6 sekundach:
Czy może się ktoś wypowiedzieć?
Dodano po 12 godzinach 34 minutach 56 sekundach:
Podbijam pytanie.
Dodano po 6 godzinach 43 minutach 4 sekundach:
Podbijam pytanie.
Dodano po 7 minutach 57 sekundach:
Czy może się ktoś wypowiedzieć? Bo nie jestem pewny tego rozumowania.
-
max123321
- Użytkownik

- Posty: 3692
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1122 razy
- Pomógł: 6 razy
Re: Rozwiąż równanie z niewiadomą x
No tak jak pisałem, że taki trójmian musi się upraszczać do funkcji liniowej. A funkcja liniowa ma jedno, brak, albo nieskończenie wiele rozwiązań czyli jak ma trzy rozwiązania to musi mieć ich nieskończenie wiele czyli \(\displaystyle{ x \in \RR}\). Dobrze?
Dodano po 24 minutach 58 sekundach:
Bo taki trójmian kwadratowy nie istnieje.
Podbijam pytanie, czy to jest dobre rozumowanie?
Dodano po 24 minutach 58 sekundach:
Bo taki trójmian kwadratowy nie istnieje.
Podbijam pytanie, czy to jest dobre rozumowanie?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36104
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22471
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3855 razy
Re: Rozwiąż równanie z niewiadomą x
Jest, ale nie wiem czy dla autora jest. Bo skoro `0x^2+0x+0` nie jest trójmianem, to `0x+0` nie będzie powinna funkcja liniową
Ostatnio zmieniony 18 gru 2022, o 18:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
-
max123321
- Użytkownik

- Posty: 3692
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1122 razy
- Pomógł: 6 razy
Re: Rozwiąż równanie z niewiadomą x
Nie, no funkcja kwadratowa to musi mieć współczynnik \(\displaystyle{ a}\) niezerowy, a funkcja liniowa może mieć dowolne współczynniki także zerowe.
No dobra, ale takie rozumowanie jak napisałem jest poprawne? Czyli \(\displaystyle{ x \in \RR}\)?
Dodano po 32 minutach 57 sekundach:
Może ktoś to potwierdzić?
No dobra, ale takie rozumowanie jak napisałem jest poprawne? Czyli \(\displaystyle{ x \in \RR}\)?
Dodano po 32 minutach 57 sekundach:
Może ktoś to potwierdzić?