Dla jakich wartości całkowitych a
-
max123321
- Użytkownik

- Posty: 3692
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1122 razy
- Pomógł: 6 razy
Dla jakich wartości całkowitych a
Dla jakich wartości całkowitych \(\displaystyle{ a}\) pierwiastki równania
\(\displaystyle{ (a-1)x^2-(a^2+1)x+a^2+a=0}\)
są liczbami całkowitymi?
Jak to zrobić? Może mi ktoś pomóc?
\(\displaystyle{ (a-1)x^2-(a^2+1)x+a^2+a=0}\)
są liczbami całkowitymi?
Jak to zrobić? Może mi ktoś pomóc?
-
max123321
- Użytkownik

- Posty: 3692
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1122 razy
- Pomógł: 6 razy
Re: Dla jakich wartości całkowitych a
Ale Ty jesteś mądrzejszy ode mnie. Nie no nie wiem jak to ugryźć. Bo to chyba nie jest równoważne, że suma i iloczyn pierwiastków mają być całkowite?
-
max123321
- Użytkownik

- Posty: 3692
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1122 razy
- Pomógł: 6 razy
Re: Dla jakich wartości całkowitych a
No tak, ale my tu rozumujemy w drugą stronę. Jeśli suma i iloczyn pierwiastków jest całkowity, to czy same pierwiastki są całkowite?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
-
max123321
- Użytkownik

- Posty: 3692
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1122 razy
- Pomógł: 6 razy
Re: Dla jakich wartości całkowitych a
Aha ok, czyli to jest warunek konieczny. No dobra, ale to w takim razie jaki będzie warunek wystarczający?
Dodano po 4 minutach 58 sekundach:
Aha dobra ten warunek konieczny daje nam kandydatów i później trzeba sprawdzić, czy dla tych kandydatów pierwiastki są całkowite, zgadza się?
Dodano po 4 minutach 58 sekundach:
Aha dobra ten warunek konieczny daje nam kandydatów i później trzeba sprawdzić, czy dla tych kandydatów pierwiastki są całkowite, zgadza się?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
-
max123321
- Użytkownik

- Posty: 3692
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1122 razy
- Pomógł: 6 razy
Re: Dla jakich wartości całkowitych a
No ok, czyli iloczyn pierwiastków to jest:
\(\displaystyle{ \frac{a^2+a}{a-1}=a+ \frac{2a}{a-1} }\)
No i teraz trzeba wypisać dla jakich całkowitych \(\displaystyle{ a}\) to wyrażenie jest całkowite. Z tego co widzę to będą
\(\displaystyle{ a=2}\)
\(\displaystyle{ a=0}\)
\(\displaystyle{ a=3}\)
\(\displaystyle{ a=-1}\)
Tylko ja to tak na palcach sprawdzałem, nie wiem czy można to zrobić jakoś bardziej systemowo?
No dobra, to w takim razie teraz suma pierwiastków to będzie:
\(\displaystyle{ \frac{a^2+1}{a-1}=a+1+ \frac{2}{a-1} }\)
No to tu jest łatwiej, bo mianownik musi być dzielnikiem dwójki. Z tego dostajemy:
\(\displaystyle{ a=3}\)
\(\displaystyle{ a=2}\)
\(\displaystyle{ a=0}\)
\(\displaystyle{ a=-1}\)
No i teraz trzeba sprawdzić, dla których z tych \(\displaystyle{ a}\) równanie ma pierwiastki całkowite.
Dla \(\displaystyle{ a=3}\) równanie przyjmuje postać
\(\displaystyle{ (x-2)(x-3)=0}\) czyli ma pierwiastki całkowite
Dla \(\displaystyle{ a=2}\) mamy równanie też
\(\displaystyle{ (x-2)(x-3)=0}\) czyli całkowite
Dla \(\displaystyle{ a=0}\) mamy
\(\displaystyle{ x(-x+1)=0}\) czyli też i
Dla \(\displaystyle{ a=-1}\) równanie ma postać
\(\displaystyle{ x(-2x-2)=0}\) czyli też całkowite pierwiastki.
Czyli ostatecznie wszystkie te \(\displaystyle{ a}\) będą rozwiązaniami czyli \(\displaystyle{ a \in \left\{ 3,2,0,-1\right\} }\)
Czy tak jest dobrze?
\(\displaystyle{ \frac{a^2+a}{a-1}=a+ \frac{2a}{a-1} }\)
No i teraz trzeba wypisać dla jakich całkowitych \(\displaystyle{ a}\) to wyrażenie jest całkowite. Z tego co widzę to będą
\(\displaystyle{ a=2}\)
\(\displaystyle{ a=0}\)
\(\displaystyle{ a=3}\)
\(\displaystyle{ a=-1}\)
Tylko ja to tak na palcach sprawdzałem, nie wiem czy można to zrobić jakoś bardziej systemowo?
No dobra, to w takim razie teraz suma pierwiastków to będzie:
\(\displaystyle{ \frac{a^2+1}{a-1}=a+1+ \frac{2}{a-1} }\)
No to tu jest łatwiej, bo mianownik musi być dzielnikiem dwójki. Z tego dostajemy:
\(\displaystyle{ a=3}\)
\(\displaystyle{ a=2}\)
\(\displaystyle{ a=0}\)
\(\displaystyle{ a=-1}\)
No i teraz trzeba sprawdzić, dla których z tych \(\displaystyle{ a}\) równanie ma pierwiastki całkowite.
Dla \(\displaystyle{ a=3}\) równanie przyjmuje postać
\(\displaystyle{ (x-2)(x-3)=0}\) czyli ma pierwiastki całkowite
Dla \(\displaystyle{ a=2}\) mamy równanie też
\(\displaystyle{ (x-2)(x-3)=0}\) czyli całkowite
Dla \(\displaystyle{ a=0}\) mamy
\(\displaystyle{ x(-x+1)=0}\) czyli też i
Dla \(\displaystyle{ a=-1}\) równanie ma postać
\(\displaystyle{ x(-2x-2)=0}\) czyli też całkowite pierwiastki.
Czyli ostatecznie wszystkie te \(\displaystyle{ a}\) będą rozwiązaniami czyli \(\displaystyle{ a \in \left\{ 3,2,0,-1\right\} }\)
Czy tak jest dobrze?
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22471
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3855 razy
Re: Dla jakich wartości całkowitych a
\(\displaystyle{ \frac{2a}{a-1}=2+\frac{2}{a-1}}\)
Dodano po 1 minucie 23 sekundach:
Zgubiłeś jedno rozwiązanie
Dodano po 1 minucie 23 sekundach:
Zgubiłeś jedno rozwiązanie
Ostatnio zmieniony 16 gru 2022, o 21:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
-
max123321
- Użytkownik

- Posty: 3692
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1122 razy
- Pomógł: 6 razy
Re: Dla jakich wartości całkowitych a
Aha jeszcze przypadek, że równanie się upraszcza do liniowego, czyli \(\displaystyle{ a=1}\). Wówczas dostaniemy równanie
\(\displaystyle{ -2x+2=0}\), które też ma rozwiązanie całkowite. Czyli ostatecznie
\(\displaystyle{ a \in \left\{ 3,2,1,0,-1\right\} }\), zgadza się?
\(\displaystyle{ -2x+2=0}\), które też ma rozwiązanie całkowite. Czyli ostatecznie
\(\displaystyle{ a \in \left\{ 3,2,1,0,-1\right\} }\), zgadza się?
