Iteracje cosinusa

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13436
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3429 razy
Pomógł: 809 razy

Iteracje cosinusa

Post autor: mol_ksiazkowy »

Dla jakich \(\displaystyle{ n}\) układ

\(\displaystyle{ \begin{cases} x_2 = \cos(x_1) \\ x_3=\cos(x_2) \\ .... \\ \ x_{n} = \cos(x_{n-1}) \\ x_1 = \cos(x_n) \end{cases}}\)

?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36105
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5347 razy

Re: Iteracje cosinusa

Post autor: Jan Kraszewski »

A jak brzmi pytanie?

JK
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22471
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3855 razy

Re: Iteracje cosinusa

Post autor: a4karo »

Równanie `x=\cos x` ma jedno rozwiązanie rzeczywiste `x_0\approx 0.739`, wiec `(x_0,x_0,...,x_0)` rozwiązuje ten ukłąd dla każdego `n`
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13436
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3429 razy
Pomógł: 809 razy

Re: Iteracje cosinusa

Post autor: mol_ksiazkowy »

Dla jakich \(\displaystyle{ n}\) układ ma rozwiązanie ? I ile jest tych rozwiązań ?
ODPOWIEDZ