Pierwsze podejście: \(\displaystyle{ P(A)= \frac{30}{36} }\). Po chwili refleksja: a co np. ze zdarzeniem: (4,1). Różnica 3 albo -3. Jakieś opinie? Najlepiej pogłębione
Pozornie typowe zadanie
-
poetaopole
- Użytkownik

- Posty: 447
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 233 razy
Pozornie typowe zadanie
Rzucamy dwukrotnie sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że różnica liczby oczek otrzymanych na obu kostkach jest nie większa od 2.
Pierwsze podejście: \(\displaystyle{ P(A)= \frac{30}{36} }\). Po chwili refleksja: a co np. ze zdarzeniem: (4,1). Różnica 3 albo -3. Jakieś opinie? Najlepiej pogłębione
Pierwsze podejście: \(\displaystyle{ P(A)= \frac{30}{36} }\). Po chwili refleksja: a co np. ze zdarzeniem: (4,1). Różnica 3 albo -3. Jakieś opinie? Najlepiej pogłębione
- kerajs
- Użytkownik

- Posty: 8708
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 335 razy
- Pomógł: 3431 razy
Re: Pozornie typowe zadanie
Nic nie ma o kolejności losowania więc rozumiem to tak:
1) różnica wynosi \(\displaystyle{ 0}\) , a tak jest w \(\displaystyle{ 6}\) przypadkach: \(\displaystyle{ \left\{ (1,1), ... (6,6)\right\} }\)
2) różnica wynosi \(\displaystyle{ 1}\) , a tak jest w \(\displaystyle{ 10}\) przypadkach: \(\displaystyle{ \left\{ (1,2),(2,3), ..., (5,6), \ \ (2,1), (3,2),...,(6,5\right\} )}\)
3) różnica wynosi \(\displaystyle{ 2}\) , a tak jest w \(\displaystyle{ 8}\) przypadkach: \(\displaystyle{ \left\{ (1,3), ..., (4,6), \ \ (3,1),...,(6,4)\right\} }\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{6+10+8}{36} }\)
Jednak można zadanie zinterpretować tak, jak piszesz, i wtedy wynik \(\displaystyle{ \frac{30}{36}}\) jest poprawny.
1) różnica wynosi \(\displaystyle{ 0}\) , a tak jest w \(\displaystyle{ 6}\) przypadkach: \(\displaystyle{ \left\{ (1,1), ... (6,6)\right\} }\)
2) różnica wynosi \(\displaystyle{ 1}\) , a tak jest w \(\displaystyle{ 10}\) przypadkach: \(\displaystyle{ \left\{ (1,2),(2,3), ..., (5,6), \ \ (2,1), (3,2),...,(6,5\right\} )}\)
3) różnica wynosi \(\displaystyle{ 2}\) , a tak jest w \(\displaystyle{ 8}\) przypadkach: \(\displaystyle{ \left\{ (1,3), ..., (4,6), \ \ (3,1),...,(6,4)\right\} }\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{6+10+8}{36} }\)
Jednak można zadanie zinterpretować tak, jak piszesz, i wtedy wynik \(\displaystyle{ \frac{30}{36}}\) jest poprawny.
