Granice do obliczenia

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
AdasF
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 31 paź 2022, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
wiek: 23
Podziękował: 2 razy

Granice do obliczenia

Post autor: AdasF »

Cześć :)
Mam do obliczenia takie granicę:

a) \(\displaystyle{
\lim_{ x \to 1 } \frac{ x^{2}+x-2 }{x^{2}-1}
}\)

b) \(\displaystyle{
\lim_{x \to -1 } \frac{ x^{2}+x-2 }{x^{2}-1}
}\)

c) \(\displaystyle{
\lim_{x \to - \infty } ( \sqrt{x^{2} + x} +x)
}\)

d) \(\displaystyle{
\lim_{x \to 1} \frac{\sqrt{x}-1}{x^{2}-1}
}\)


Bardzo dziękuję za pomoc :)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36105
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5347 razy

Re: Granice do obliczenia

Post autor: Jan Kraszewski »

A jaki masz problem? To standardowe granice funkcji w punkcie.

JK
ODPOWIEDZ