Zbieżność szeregów - Krysicki Włodarski

Definicja szeregów liczbowych, kryteria zbieżności szeregów. Suma szeregu i iloczyn Cauchy'ego szeregów. Iloczyny nieskończone.
Auster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 6 maja 2015, o 17:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 5 razy

Zbieżność szeregów - Krysicki Włodarski

Post autor: Auster »

Cześć, mam kłopot z rozwiązaniem 3 przykładów pochodzących z Analizy Matematycznej w zadaniach (tom 1) autorstwa p. W. Krysickiego i L. Włodarskiego. Będę wdzięczny za nakierowanie jak podejść do poniższych:

a) \(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{ \infty } \frac{1}{n^2 \cdot (\ln n)^2}
}\)


b) \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{2+(-1)^n}{n^2} }\)
c) \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{n \cdot ( \sqrt{n+1} - \sqrt{n} )} }\)

edit: Czy w podpunkcie b) mogę rozbić szereg na sumę dwóch szeregów z czego jeden jest zbieżny, a drugi zbieżny bezwględnie, co daje nam zbieżność bezwzględną dla całego podpunktu?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22471
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3855 razy

Re: Zbieżność szeregów - Krysicki Włodarski

Post autor: a4karo »

a `\ln n>1`
b `1<=2\pm 1<=3`
c `\sqrt{n+1}-\sqrt{n}\to`?
Auster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 6 maja 2015, o 17:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 5 razy

Re: Zbieżność szeregów - Krysicki Włodarski

Post autor: Auster »

Rozumiem odpowiedzi do a i b. Możesz rozwinąć c? Wyrażenie to
Dąży do 0?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22471
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3855 razy

Re: Zbieżność szeregów - Krysicki Włodarski

Post autor: a4karo »

Tak, a zatem mianownik jest mniejszy niż `n`
ODPOWIEDZ