zadanie z analizy

Analiza funkcjonalna, operatory liniowe. Analiza na rozmaitościach. Inne zagadnienia analizy wyższej
materla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 9 sty 2022, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 9 razy

zadanie z analizy

Post autor: materla »

mate.PNG
mate.PNG (16.17 KiB) Przejrzano 3296 razy
Mam takie zadanie w zbiorze zadań do analizy 3 i nie wiem jak się za nie zabrać.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: zadanie z analizy

Post autor: a4karo »

WSK `x/||x||\in S^{n-1}`
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4120
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 1417 razy

Re: zadanie z analizy

Post autor: Janusz Tracz »

\(\displaystyle{ \left( \Leftarrow \right) }\) Innym pomysłem jest wykorzystanie bazy. Wiadomo bowiem, że dla równości odwzorowani liniowych wystarczy ich równość na bazie. Bazę można też znormalizować tak by była podzbiorem \(\displaystyle{ \mathbb{S}^{n-1}}\). Więc równość na \(\displaystyle{ \mathbb{S}^{n-1}}\) oznacza w szczególności równość na znormalizowanych bazach, a to oznacza \(\displaystyle{ S=T}\). Natomiast implikacja \(\displaystyle{ \left( \Rightarrow \right) }\) jest oczywista jeśli \(\displaystyle{ S=T}\) na \(\displaystyle{ \RR^n}\) to \(\displaystyle{ S\upharpoonright_{\mathbb{S}^{n-1}}=T\upharpoonright_{\mathbb{S}^{n-1}}}\) w szczególności, co właśnie znaczy, że \(\displaystyle{ S=T}\) na \(\displaystyle{ \mathbb{S}^{n-1}}\).
materla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 9 sty 2022, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 9 razy

Re: zadanie z analizy

Post autor: materla »

Dzięki. Wszystko jasne.
ODPOWIEDZ