Znaleźć wzór wyrażający sumę

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3692
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1122 razy
Pomógł: 6 razy

Znaleźć wzór wyrażający sumę

Post autor: max123321 »

Znaleźć wzór wyrażający sumę
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}+ \frac{2}{2^2} + \frac{3}{2^3}+...+ \frac{n}{2^n} . }\)

Jak to zrobić? Może mi ktoś pomóc?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: Znaleźć wzór wyrażający sumę

Post autor: a4karo »

Twierdzenie o różniczkowaniu szeregu potęgowego wyraz po wyrazie
ODPOWIEDZ