Udowodnij, że jeśli liczby

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3692
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1122 razy
Pomógł: 6 razy

Udowodnij, że jeśli liczby

Post autor: max123321 »

Udowodnij, że jeżeli liczby \(\displaystyle{ a_1, . . . , a_n}\) tworzą ciąg arytmetyczny \(\displaystyle{ (n ­ \ge 2)}\) i żadna z nich nie jest zerem, to \(\displaystyle{ \frac{1}{a_1a_2}+ \frac{1}{a_2a_3}+...+ \frac{1}{a_{n-1}a_n}= \frac{n-1}{a_1a_n} }\).

Jak to zrobić? Może mi ktoś pomóc?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36057
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5342 razy

Re: Udowodnij, że jeśli liczby

Post autor: Jan Kraszewski »

\(\displaystyle{ a_2-a_1=r}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{a_2-a_1}{a_1a_2}=\frac{1}{a_1}-\frac{1}{a_2}}\)

JK
ODPOWIEDZ