Średnica duantów cyklotronu \(\displaystyle{ 2R=1\,m}\), wartość indukcji pola magnetycznego \(\displaystyle{ B=1\,T}\), a napięcie przyspieszające \(\displaystyle{ U=10^5V.}\) W cyklotronie przyspieszone są protony; masa protonu \(\displaystyle{ m=1.67\cdot 10^{-27}\,kg}\).
b)Oblicz końcową energię kinetyczną protonów oraz przyrost energii kinetycznej podczas każdego przejścia między duantami
O ile końcową energię udało mi się obliczyć poprawni to przyrostu już nie, energia końcowa mi wyszła \(\displaystyle{ 1,9 \cdot 10^{-12}\, J.}\)
Wiem że na forum jest takie samo pytanie ale nie ma tam podpunktu b) którego akurat nie wiem jak zrobić
Cyklotron
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 24 lis 2022, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
Cyklotron
Ostatnio zmieniony 24 lis 2022, o 18:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 7941
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1681 razy
Re: Cyklotron
Całkowity przyrost energii protonu w cyklotronie:
\(\displaystyle{ \Delta E_{kc} = E_{max} - E_{k} }\)
gdzie:
\(\displaystyle{ E_{k} = p^{+}\cdot U }\) - energia początkowa protonu
\(\displaystyle{ E_{max} = \frac{1}{2}m\cdot v^2 }\) - energia końcowa protonu
\(\displaystyle{ v = \frac{R\cdot p^{+} \cdot B}{m},}\)
bo promień duantu \(\displaystyle{ R }\) odpowiada promieniowi okręgu \(\displaystyle{ R_{max} }\), po jakim porusza się proton o maksymalnej prędkości (a więc o maksymalnej energii kinetycznej).
Ładunek protonu:
\(\displaystyle{ p^{+} = 1,602\cdot 10^{-19}C .}\)
Ilość przejść między duantami \(\displaystyle{ n = \frac{E_{max}}{E_{k}} .}\)
Stąd przyrost energii protonu podczas jednego przejścia między dantami wynosi:
\(\displaystyle{ \Delta E_{k1} = \frac{1}{n} \cdot E_{kc}. }\)
\(\displaystyle{ \Delta E_{kc} = E_{max} - E_{k} }\)
gdzie:
\(\displaystyle{ E_{k} = p^{+}\cdot U }\) - energia początkowa protonu
\(\displaystyle{ E_{max} = \frac{1}{2}m\cdot v^2 }\) - energia końcowa protonu
\(\displaystyle{ v = \frac{R\cdot p^{+} \cdot B}{m},}\)
bo promień duantu \(\displaystyle{ R }\) odpowiada promieniowi okręgu \(\displaystyle{ R_{max} }\), po jakim porusza się proton o maksymalnej prędkości (a więc o maksymalnej energii kinetycznej).
Ładunek protonu:
\(\displaystyle{ p^{+} = 1,602\cdot 10^{-19}C .}\)
Ilość przejść między duantami \(\displaystyle{ n = \frac{E_{max}}{E_{k}} .}\)
Stąd przyrost energii protonu podczas jednego przejścia między dantami wynosi:
\(\displaystyle{ \Delta E_{k1} = \frac{1}{n} \cdot E_{kc}. }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 74 razy
Re: Cyklotron
co to za oznaczenie "\(\displaystyle{ p^+}\)" ?
podczas każdego przejścia (okrążenia) energia wzrasta o \(\displaystyle{ \Delta E = 2eU }\)
podczas każdego przejścia (okrążenia) energia wzrasta o \(\displaystyle{ \Delta E = 2eU }\)