Dla jakich \(\displaystyle{ a \in \RR}\) istnieje funkcja \(\displaystyle{ f}\) określona na zbiorze liczb rzeczywistych dodatnich i o wartościach w tym zbiorze, dla której
\(\displaystyle{ f( f(x)+ \frac{1}{f(x)} ) = x+a}\)
gdy \(\displaystyle{ x>0}\) ?
Funkcja i stała
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13395
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
Funkcja i stała
Ostatnio zmieniony 18 lis 2022, o 14:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
arek1357
Re: Funkcja i stała
Podstawienie:
\(\displaystyle{ x:=f(x)+ \frac{1}{f(x)} }\)
mamy więc:
\(\displaystyle{ f\left( f\left( f\left( x\right)+ \frac{1}{f\left( x\right) } \right)+ \frac{1}{f\left( f\left( x\right)+ \frac{1}{f\left( x\right) } \right)} \right)=f\left( x\right)+ \frac{1}{f\left( x\right) }+a }\)
po uproszczeniu:
\(\displaystyle{ f\left( x+a+ \frac{1}{x+a} \right)=f\left( x\right)+ \frac{1}{f\left( x\right) } +a }\)
Teraz ułóżmy równanie:
\(\displaystyle{ x+a+ \frac{1}{x+a} =x}\)
Po rozwiązaniu otrzymamy:
\(\displaystyle{ x=-a- \frac{1}{a} }\)
z warunków zadania mamy:
\(\displaystyle{ x>0}\)
czyli:
\(\displaystyle{ -a- \frac{1}{a}>0 }\)
lub:
\(\displaystyle{ \frac{a^2+1}{a}<0 }\)
Wniosek:
\(\displaystyle{ a<0}\)
cnd...
\(\displaystyle{ x:=f(x)+ \frac{1}{f(x)} }\)
mamy więc:
\(\displaystyle{ f\left( f\left( f\left( x\right)+ \frac{1}{f\left( x\right) } \right)+ \frac{1}{f\left( f\left( x\right)+ \frac{1}{f\left( x\right) } \right)} \right)=f\left( x\right)+ \frac{1}{f\left( x\right) }+a }\)
po uproszczeniu:
\(\displaystyle{ f\left( x+a+ \frac{1}{x+a} \right)=f\left( x\right)+ \frac{1}{f\left( x\right) } +a }\)
Teraz ułóżmy równanie:
\(\displaystyle{ x+a+ \frac{1}{x+a} =x}\)
Po rozwiązaniu otrzymamy:
\(\displaystyle{ x=-a- \frac{1}{a} }\)
z warunków zadania mamy:
\(\displaystyle{ x>0}\)
czyli:
\(\displaystyle{ -a- \frac{1}{a}>0 }\)
lub:
\(\displaystyle{ \frac{a^2+1}{a}<0 }\)
Wniosek:
\(\displaystyle{ a<0}\)
cnd...
-
wojciechfil20
- Użytkownik

- Posty: 66
- Rejestracja: 27 lis 2021, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
Re: Funkcja i stała
Skąd to równanie?arek1357 pisze: 19 lis 2022, o 10:37 po uproszczeniu:
\(\displaystyle{ f\left( x+a+ \frac{1}{x+a} \right)=f\left( x\right)+ \frac{1}{f\left( x\right) } +a }\)
Teraz ułóżmy równanie:
\(\displaystyle{ x+a+ \frac{1}{x+a} =x}\)
-
wojciechfil20
- Użytkownik

- Posty: 66
- Rejestracja: 27 lis 2021, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
Re: Funkcja i stała
Po prostu nie rozumiem dlaczego parametr funkcji przyrównywany jest do x.
Dodano po 16 minutach 43 sekundach:
Proszę o wyjaśnienie, może to jest oczywiste, ale z jakiegoś powodu niestety tego nie rozumiem.
Dodano po 16 minutach 43 sekundach:
Proszę o wyjaśnienie, może to jest oczywiste, ale z jakiegoś powodu niestety tego nie rozumiem.
-
arek1357
Re: Funkcja i stała
Równie dobrze mógłbym przyrównać do 2x zrobiłem to uwierz mi bez powodu taka radosna twórczość...
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Funkcja i stała
Nie przejmuj się. arek1357 tak ma, że czasem produkuje taki bełkot.wojciechfil20 pisze: 28 gru 2022, o 20:31 Po prostu nie rozumiem dlaczego parametr funkcji przyrównywany jest do x.
Dodano po 16 minutach 43 sekundach:
Proszę o wyjaśnienie, może to jest oczywiste, ale z jakiegoś powodu niestety tego nie rozumiem.
Jest dość oczywiste, że jego "rozwiązanie" jest bez sensu: gdyby dla pewnego `a<0` istniała taka funkcja `f`, to dla `0<x<-a` prawa strona równania byłaby ujemna, a lewa dodatnia.
-
arek1357
Re: Funkcja i stała
No dobrze ta funkcja się nadmuchuje jak balonik:
\(\displaystyle{ f\left( f(x)+ \frac{1}{f(x)} \right) =x+a}\)
podstawmy teraz:
\(\displaystyle{ x=f(x)+ \frac{1}{f(x)} }\)
mamy:
(*) \(\displaystyle{ f\left( x+a+ \frac{1}{x+a} \right) =f(x)+ \frac{1}{f(x)}+a }\)
Teraz podstawmy:
\(\displaystyle{ x+a+ \frac{1}{x+a}=t}\)
mamy teraz:
\(\displaystyle{ x= \frac{t-2a+ \sqrt{t^2+4t} }{2} }\)
po podstawieniu do (*) otrzymamy:
\(\displaystyle{ f(t)=f\left( \frac{t-2a+ \sqrt{t^2+4t} }{2} \right)+ \frac{1}{f\left( \frac{t-2a+ \sqrt{t^2+4t} }{2} \right)} +a }\)
Podstawmy:
\(\displaystyle{ t_{1}=\frac{t-2a+ \sqrt{t^2+4t} }{2}}\)
Kolejna iteracja i mamy:
\(\displaystyle{ f(t)=f\left( \frac{t_{1}-2a+ \sqrt{t_{1}^2+4t_{1}} }{2} \right)+ \frac{1}{f\left( \frac{t_{1}-2a+ \sqrt{t_{1}^2+4t_{1}} }{2} \right)} + \frac{1}{f\left( t_{1}\right) } +2a}\)
Po iluś iteracjach pojawi się coś takiego:
\(\displaystyle{ f(t)=A+na}\)
\(\displaystyle{ A>0}\) - z warunków zadania
\(\displaystyle{ a>0}\) - z warunku a4karo
n rośnie w sposób nieograniczony niezależny od \(\displaystyle{ t}\) co sugeruje, że:
\(\displaystyle{ a=0}\)
Dodano po 7 dniach 14 godzinach 31 minutach 53 sekundach:
Może tu też był słowotok???
A ja powiem (nie)!!!
\(\displaystyle{ f\left( f(x)+ \frac{1}{f(x)} \right) =x+a}\)
podstawmy teraz:
\(\displaystyle{ x=f(x)+ \frac{1}{f(x)} }\)
mamy:
(*) \(\displaystyle{ f\left( x+a+ \frac{1}{x+a} \right) =f(x)+ \frac{1}{f(x)}+a }\)
Teraz podstawmy:
\(\displaystyle{ x+a+ \frac{1}{x+a}=t}\)
mamy teraz:
\(\displaystyle{ x= \frac{t-2a+ \sqrt{t^2+4t} }{2} }\)
po podstawieniu do (*) otrzymamy:
\(\displaystyle{ f(t)=f\left( \frac{t-2a+ \sqrt{t^2+4t} }{2} \right)+ \frac{1}{f\left( \frac{t-2a+ \sqrt{t^2+4t} }{2} \right)} +a }\)
Podstawmy:
\(\displaystyle{ t_{1}=\frac{t-2a+ \sqrt{t^2+4t} }{2}}\)
Kolejna iteracja i mamy:
\(\displaystyle{ f(t)=f\left( \frac{t_{1}-2a+ \sqrt{t_{1}^2+4t_{1}} }{2} \right)+ \frac{1}{f\left( \frac{t_{1}-2a+ \sqrt{t_{1}^2+4t_{1}} }{2} \right)} + \frac{1}{f\left( t_{1}\right) } +2a}\)
Po iluś iteracjach pojawi się coś takiego:
\(\displaystyle{ f(t)=A+na}\)
\(\displaystyle{ A>0}\) - z warunków zadania
\(\displaystyle{ a>0}\) - z warunku a4karo
n rośnie w sposób nieograniczony niezależny od \(\displaystyle{ t}\) co sugeruje, że:
\(\displaystyle{ a=0}\)
Dodano po 7 dniach 14 godzinach 31 minutach 53 sekundach:
Może tu też był słowotok???
A ja powiem (nie)!!!