Witam
Nie mogę uporać się z następującymi przykładami:
\(\displaystyle{ f(x)= -\sqrt{x}+2}\)
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{x^{2}}{x^{2}+1}}\)
Wyznaczyć zbiór wartości
- Piotrek89
- Gość Specjalny
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Wyznaczyć zbiór wartości
wychodzimy od tego, że:
\(\displaystyle{ f(x)=\sqrt{x}}\) - zbiór wartości: \(\displaystyle{ }\)
\(\displaystyle{ f(x)=-\sqrt{x} \longrightarrow ^{T_{[0,2]}} f(x)=-\sqrt{x}+2}\) - zbiór wartości: \(\displaystyle{ (-\infty,2>}\)
\(\displaystyle{ f(x)=\sqrt{x}}\) - zbiór wartości: \(\displaystyle{ }\)
\(\displaystyle{ f(x)=-\sqrt{x} \longrightarrow ^{T_{[0,2]}} f(x)=-\sqrt{x}+2}\) - zbiór wartości: \(\displaystyle{ (-\infty,2>}\)