Podgrupy grupy Φ

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
aa1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 10 lis 2022, o 14:34
Płeć: Kobieta
wiek: 20
Podziękował: 1 raz

Podgrupy grupy Φ

Post autor: aa1 »

ZADANIE: Wyznacz wszystkie podgrupy grupy \(\displaystyle{ Φ_8}\).
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak to zrobić krok po kroku? Będę wdzięczna :)
Ostatnio zmieniony 11 lis 2022, o 18:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4120
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 1417 razy

Re: Podgrupy grupy Φ

Post autor: Janusz Tracz »

Napisz czym jest grupa \(\displaystyle{ \Phi_8}\).
aa1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 10 lis 2022, o 14:34
Płeć: Kobieta
wiek: 20
Podziękował: 1 raz

Re: Podgrupy grupy Φ

Post autor: aa1 »

Grupa \(\displaystyle{ \Phi_{8}}\) to elementy względnie pierwsze (jedności monoidu) do \(\displaystyle{ 8}\), czyli \(\displaystyle{ \Phi_{8}=\{1,3,5,7\}}\)
Ostatnio zmieniony 13 lis 2022, o 15:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Nawiasy klamrowe to \{, \}.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22487
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Re: Podgrupy grupy Φ

Post autor: a4karo »

To się liczy na palcach. Potrzebna jest definicja podgrupy, ołówek i kartka
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4120
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 1417 razy

Re: Podgrupy grupy Φ

Post autor: Janusz Tracz »

Możesz też zamiast zupełnie zgadywać (co w tym przypadku pewnie zadziała równie dobrze) postąpić bardziej systematycznie i skorzystać z faktu, że grupa generowana jest podgrupą. To pozwala podgrupy generować. Ogólnie podgrupa grupy \(\displaystyle{ G}\) generowana przez \(\displaystyle{ A}\) ma postać
\(\displaystyle{ \left\langle A\right\rangle=\left\{ a_1^{k_1}a_2^{k_2}...a_n^{k_n}: n\in \NN \ \& \ k_i\in \ZZ \ \& \ a_i\in A \right\} }\)
co można przyjąć za definicję lub sprawdzić, że jest to najmniejsza w sensie inkluzji grupa zawierająca \(\displaystyle{ A}\). Wracając do przykładu. Rozważmy podgrupy \(\displaystyle{ \Phi_8}\), będące grupami generowanymi przez jeden element. Te grupy to \(\displaystyle{ \left\langle 1\right\rangle, \left\langle 3\right\rangle, \left\langle 5\right\rangle, \left\langle 7\right\rangle}\). Od razu widać, że \(\displaystyle{ \left\langle 1\right\rangle}\) to po prostu grupa trywialna złożona z elementu neutralnego. Jednak pozostałe to odpowiednio \(\displaystyle{ \left\{ 1,3\right\} }\), \(\displaystyle{ \left\{ 1,5\right\} }\) oraz \(\displaystyle{ \left\{ 1,7\right\} }\) bo \(\displaystyle{ 3 \cdot 3=1}\), \(\displaystyle{ 5 \cdot 5=1}\) oraz \(\displaystyle{ 7 \cdot 7=1}\) w \(\displaystyle{ \Phi_8}\). I to są nasze podgrupy które zostały wygenerowane z jednego elementu. Teraz zastanówmy się nad podgrupami które są wygenerowane z dwóch elementów \(\displaystyle{ \Phi_8}\). Aby sytuacja była ciekawa załóżmy, że dwa z tych elementów są równe od \(\displaystyle{ 1}\) (bo gdyby jakiś był \(\displaystyle{ 1}\) to wracamy się do wcześniejszej sytuacji). I teraz zauważmy, że w \(\displaystyle{ \Phi_8}\) mamy równość \(\displaystyle{ x \cdot y=z}\), gdzie pod \(\displaystyle{ x}\), \(\displaystyle{ y}\), \(\displaystyle{ z}\) możesz wstawić \(\displaystyle{ 3}\), \(\displaystyle{ 5}\), \(\displaystyle{ 7}\) w dowolnej kolejności. To zaś oznacza, że grupa generowana na dwóch nietrywialnych elementach już jest całością czyli \(\displaystyle{ \Phi_8}\). Na koniec rysuneczek
Przechwytywanie.PNG
Przy czym to co jest niżej to jest podgrupa grupy wyżej.

PS jak się definiuje grupę to poza podaniem zbioru warto jeszcze pobadać działanie. Ja się domyślałem od samego początku o co może chodzić ale i tak wolałem dopytać bo nie znam tych oznaczeń. Pewnie \(\displaystyle{ \Phi_n}\) to znane oznaczenie i to jest chyba to samo co \(\displaystyle{ \ZZ_n^{ \times }}\). Ale i tak musiałem się domyślać bo nie podałaś działania. Domyśliłem się, że to mnożenie \(\displaystyle{ \text{mod } 8}\) jakby co.
Samouk1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 13 lis 2022, o 14:12
Płeć: Mężczyzna
wiek: 26
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 6 razy

Re: Podgrupy grupy Φ

Post autor: Samouk1 »

Janusz Tracz - jaką mamy pewność, że nie istnieje jakaś podgrupa, która nie jest wygenerowana? Jest jakieś twierdzenie, które zapewnia nam, że da się wygenerować każdą grupę? Nie odczytaj tego jako atak, po prostu chcę wiedzieć dlaczego tak można. Jeśli pytam o oczywistą rzecz, to przepraszam.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4120
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 1417 razy

Re: Podgrupy grupy Φ

Post autor: Janusz Tracz »

Dobre pytanie. Masz pewność, że każda podgrupa zostanie w ten sposób znaleziona ponieważ każda podgrupa jest grupą generowaną. Jeśli przez \(\displaystyle{ \mathscr{P}(G)}\) oznaczymy zbiór wszystkich podgrup grupy \(\displaystyle{ G}\) oraz przez \(\displaystyle{ \mathscr{PG}(G)}\) zbiór podgrup (przez coś) generowanych to \(\displaystyle{ \mathscr{P}(G)=\mathscr{PG}(G)}\). Inkluzja \(\displaystyle{ \mathscr{PG}(G) \subseteq \mathscr{P}(G) }\) jest oczywista wszak grupy generowane są podgrupami. W drugą stronę wystarczy zauważyć, że jeśli weźmiemy dowolną podgrupę \(\displaystyle{ A\in \mathscr{P}(G)}\) to \(\displaystyle{ \left\langle A\right\rangle\in \mathscr{PG}(G) }\). Tyle tylko, że \(\displaystyle{ A}\) już jest grupą więc nic się w niej nowego nie wygeneruje to znaczy \(\displaystyle{ A=\left\langle A\right\rangle }\). Czyli \(\displaystyle{ A\in \mathscr{PG}(G) }\).
ODPOWIEDZ