Brak 1 niewiadomej w układzie Cramera

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
MatWojak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 15 lip 2012, o 19:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 116 razy

Brak 1 niewiadomej w układzie Cramera

Post autor: MatWojak »

Dobry,

Mam taki układ do rozwiązania metodą Cramera:

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} -x+2y-z=4 \\2x+y=3\\4x-y+z=11 \end{array}\right\}}\)

Pytanie brzmi: gdzie mam wstawić 0 przy obliczaniu wyznacznika głównego W ?

Robiąc taką macierz:

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-1&2&-1\\2&1&\color{red}{0}\\4&-1&1\end{array}\right]}\)

wynik mi ciągle nie wychodzi. Wydawało mi się, że trzeba wstawić tam, gdzie nie ma niewiadomej, ale, jak widać, - nie.

No i też nie wiem gdzie potem wstawić 0 przy obliczaniu wyznacznika Wz.

Z góry dziękuję za podpowiedź.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22487
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Re: Brak 1 niewiadomej w układzie Cramera

Post autor: a4karo »

Sprawdź rachunki
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36198
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5348 razy

Re: Brak 1 niewiadomej w układzie Cramera

Post autor: Jan Kraszewski »

MatWojak pisze: 11 lis 2022, o 12:39Wydawało mi się, że trzeba wstawić tam, gdzie nie ma niewiadomej,
Dobrze Ci się wydawało.

JK
ODPOWIEDZ