\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&0&0&1&1\\2&2&1&3&0\\1&2&1&-1&2\\5&-3&1&0&2\\-2&0&3&1&-1\end{bmatrix} \xrightarrow{k_{4}-k_{5}\to k_{4}} \begin{bmatrix} 1&0&0&0&1\\2&2&1&3&0\\1&2&1&-3&2\\5&-3&1&-2&2\\-2&0&2&2&-1\end{bmatrix} \xrightarrow{k_{5}-k_{1}\to k_{5}}
\begin{bmatrix}1&0&0&0&0\\2&2&1&3&-2\\1&2&1&-3&1\\5&-3&1&-2&-3\\-2&0&3&2&1\end{bmatrix}}\)
Mam do obliczenia wyznacznik pierwszej macierzy. Nie wiem czy ten zapis nad strzałką jest poprawny, ale w pierwszym działaniu chodziło o to, że od kolumny 4 odjąłem kolumnę 5 i wynik zapisałem w miejscu kolumny 4.
Udało się "wyzerować" (nomenklatura z e-trapeza/matematykadlastudenta.pl) pierwszy wiersz i wyszło coś takiego:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}2&1&3&-2\\2&1&-3&1\\-3&1&-2&-3\\0&3&2&1\end{bmatrix}}\)
Generalnie wiem, że mam dojść do wyznacznika stopnia 3. Problem polega na tym, że tutaj tego zerowania zrobić nie potrafię, bo jak wyzeruję jedno miejsce, to w innym miejscu pojawi się jakaś niepożądana liczba, a zapewne nie można sobie dowolnie mnożyć poszczególnego wiersza/kolumny przez jakąś liczbę, tak więc utknąłem.
Z góry dziękuję za jakąś sugestię.
Wyznacznik macierzy 5 stopnia
-
MatWojak
- Użytkownik

- Posty: 178
- Rejestracja: 15 lip 2012, o 19:21
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 116 razy
Re: Wyznacznik macierzy 5 stopnia
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}2&1&3&-2\\2&1&-3&1\\-3&1&-2&-3\\0&3&2&1\end{bmatrix} \xrightarrow{k_{2}-k_{3}\to k_{2}}\begin{bmatrix}2&-2&3&-2\\2&4&-3&1\\-3&3&-2&-3\\0&1&2&1\end{bmatrix} \xrightarrow{k_{3}-(2k_{4})\to k_{3}}\begin{bmatrix}2&-2&7&-2\\2&4&-5&1\\-3&3&-8&-3\\0&1&0&1\end{bmatrix} \xrightarrow{k_{2}-k_{4}\to k_{2}}\begin{bmatrix}2&0&7&-2\\2&3&-5&1\\-3&0&-8&-3\\0&0&0&1\end{bmatrix} }\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}2&0&7\\2&3&-5\\-3&0&-8\end{bmatrix}}\)
Coś wykrzesałem, ale wyznacznik nie wychodzi właściwy.
Już nawet nie proszę o sprawdzenie poprawności obliczeń, tylko o potwierdzenie bądź zaprzeczenie czy dozwolone są operacje, które tu wykonałem. Autor kursu, na podstawie którego się tego uczyłem, zawsze jedynie dodawał i operował przez całe zadanie na 1, wcześniej wybranym, wierszu albo kolumnie. Ja niestety nie potrafię sobie w tym przykładzie odpowiednio zerować poprzez działanie jego sposobem.
Dodano po 42 minutach 18 sekundach:
Po długiej walce w końcu doszedłem do rozwiązania i udało mi się odtworzyć wcześniej omówiony sposób. Czy to znaczy, że jak sobie wybiorę, że działam np. kolumną 1, to potem jestem związany tym wyborem? Nie wydaje mi się, żeby ten wniosek był prawidłowy, ale skoro tylko tak dotarłem do właściwej odpowiedzi ...
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}2&0&7\\2&3&-5\\-3&0&-8\end{bmatrix}}\)
Coś wykrzesałem, ale wyznacznik nie wychodzi właściwy.
Już nawet nie proszę o sprawdzenie poprawności obliczeń, tylko o potwierdzenie bądź zaprzeczenie czy dozwolone są operacje, które tu wykonałem. Autor kursu, na podstawie którego się tego uczyłem, zawsze jedynie dodawał i operował przez całe zadanie na 1, wcześniej wybranym, wierszu albo kolumnie. Ja niestety nie potrafię sobie w tym przykładzie odpowiednio zerować poprzez działanie jego sposobem.
Dodano po 42 minutach 18 sekundach:
Po długiej walce w końcu doszedłem do rozwiązania i udało mi się odtworzyć wcześniej omówiony sposób. Czy to znaczy, że jak sobie wybiorę, że działam np. kolumną 1, to potem jestem związany tym wyborem? Nie wydaje mi się, żeby ten wniosek był prawidłowy, ale skoro tylko tak dotarłem do właściwej odpowiedzi ...
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22487
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3858 razy
Re: Wyznacznik macierzy 5 stopnia
Coś bez pomyślunku robisz. Czemu nie `k_2-3k_4\to k_2` ?
Dodano po 3 minutach 6 sekundach:
I oczywiście nie jesteś związany wyborem kolumny ani wiersza. Możesz je wykorzystywać dowolnie.
Dodano po 3 minutach 6 sekundach:
I oczywiście nie jesteś związany wyborem kolumny ani wiersza. Możesz je wykorzystywać dowolnie.
-
MatWojak
- Użytkownik

- Posty: 178
- Rejestracja: 15 lip 2012, o 19:21
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 116 razy
Re: Wyznacznik macierzy 5 stopnia
W którym miejscu miałbym to robić?
To nie wiem. Nigdy nie wychodzi, jeśli robię inaczejI oczywiście nie jesteś związany wyborem kolumny ani wiersza. Możesz je wykorzystywać dowolnie.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22487
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3858 razy
Re: Wyznacznik macierzy 5 stopnia
W pierwszym ruchu. Tą jedynką w prawym dolnym rogu wyzerujesz w ten sposób trójkę na dole drugiej kolumny. Polem zrobisz k3-k2->k3 i wyzerujesz dwójkę w trzeciej kolumnie.
Najczęstszym powodem niepowodzeń sa błędy rachunkowe. Drugim w kolejności - błedy w odpowiedziach do zadań.
Najczęstszym powodem niepowodzeń sa błędy rachunkowe. Drugim w kolejności - błedy w odpowiedziach do zadań.
-
MatWojak
- Użytkownik

- Posty: 178
- Rejestracja: 15 lip 2012, o 19:21
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 116 razy
Re: Wyznacznik macierzy 5 stopnia
To skoro tak, to chyba rozumiem jak to trzeba robić i pozostaje mi tylko liczyć na farta.
No nic, dziękuję za pomoc!
No nic, dziękuję za pomoc!