granica ułamka i sumy

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1632
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

granica ułamka i sumy

Post autor: major37 »

\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty} \frac{1+2+4+....2^n}{2^n}}\) Licznik jest sumą ciągu geometrycznego, więc policzyłem tą sumę, a następnie granice i granica wyszła 1, a w książce jest odpowiedź 2, gdzie jest błąd ? Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4120
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 1417 razy

Re: granica ułamka i sumy

Post autor: Janusz Tracz »

Nie trzeba tak, ale:
\(\displaystyle{ \frac{1+2+4+\dots+2^{n-1}+2^n}{2^n}= \frac{2^n+2^{n-1}+\dots+4+2+1}{2^n}=1+ \frac{1}{2}+ \frac{1}{4}+\dots+ \frac{1}{2^n} \rightarrow 2. }\)
kilk:    
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36198
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5348 razy

Re: granica ułamka i sumy

Post autor: Jan Kraszewski »

major37 pisze: 7 lis 2022, o 23:21 \(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty} \frac{1+2+4+....2^n}{2^n}}\) Licznik jest sumą ciągu geometrycznego, więc policzyłem tą sumę, a następnie granice i granica wyszła 1, a w książce jest odpowiedź 2, gdzie jest błąd ? Proszę o pomoc.
Zapewne źle policzyłeś sumę, bo zapomniałeś, że ten ciąg ma \(\displaystyle{ n+1}\) wyrazów (a nie \(\displaystyle{ n}\)).

JK
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1632
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

Re: granica ułamka i sumy

Post autor: major37 »

Czy iloraz tego ciągu w liczniku to 2 ?

Dodano po 4 minutach 38 sekundach:
Chyba rozumiem. Ciąg zaczyna się od wyrazu pierwszego, który jest równy 2, a nie jeden ?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36198
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5348 razy

Re: granica ułamka i sumy

Post autor: Jan Kraszewski »

major37 pisze: 8 lis 2022, o 00:16Chyba rozumiem. Ciąg zaczyna się od wyrazu pierwszego, który jest równy 2, a nie jeden ?
To dość dziwne podejście i niezupełnie wiem, o co Ci chodzi.

Jak masz sumę \(\displaystyle{ 1+2+4+....2^n=2^0+2^1+...+2^n}\), to jest to suma ciągu geometrycznego o pierwszym wyrazie \(\displaystyle{ 1}\), ilorazie \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ n+1}\) wyrazach, więc

\(\displaystyle{ 1+2+4+...+2^n=1\cdot\frac{1-2^{n+1}}{1-2}=2^{n+1}-1.}\)

JK
ODPOWIEDZ