Niech \(\displaystyle{ z}\) jest liczbą zespoloną, pokazać że istnieje liczba zespolona \(\displaystyle{ w}\), taka że \(\displaystyle{ |w| = 1}\) i \(\displaystyle{ wz = |z|.}\)
Proszę o pomoc z rozwiązaniem.
Dowód iloczyn liczb zespolonych wynosi modulus
-
kompleksowyy
- Użytkownik

- Posty: 2
- Rejestracja: 5 lis 2022, o 13:47
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
Dowód iloczyn liczb zespolonych wynosi modulus
Ostatnio zmieniony 5 lis 2022, o 14:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
- Janusz Tracz
- Użytkownik

- Posty: 4120
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 1417 razy
Re: Dowód iloczyn liczb zespolonych wynosi modulus
Sprawdź \(\displaystyle{ w=|z|/z}\) dla \(\displaystyle{ z \neq 0}\) oraz dajmy na to \(\displaystyle{ w=1}\), gdy \(\displaystyle{ z=0}\).
-
kompleksowyy
- Użytkownik

- Posty: 2
- Rejestracja: 5 lis 2022, o 13:47
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
Re: Dowód iloczyn liczb zespolonych wynosi modulus
Skąd wiadomo, że \(\displaystyle{ \frac{|z|}{z}}\) będzie równe \(\displaystyle{ w}\) dla każdego \(\displaystyle{ z \neq 0}\)?Janusz Tracz pisze: 5 lis 2022, o 14:19 Sprawdź \(\displaystyle{ w=|z|/z}\) dla \(\displaystyle{ z \neq 0}\)
Ostatnio zmieniony 5 lis 2022, o 15:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Re: Dowód iloczyn liczb zespolonych wynosi modulus
A rozumiesz w ogóle, co masz zrobić w zadaniu?kompleksowyy pisze: 5 lis 2022, o 15:23Skąd wiadomo, że \(\displaystyle{ \frac{|z|}{z}}\) będzie równe \(\displaystyle{ w}\) dla każdego \(\displaystyle{ z \neq 0}\)?
Czyli masz wskazać takie \(\displaystyle{ w}\) (i sprawdzić, że spełnia podane warunki).kompleksowyy pisze: 5 lis 2022, o 13:50 pokazać że istnieje liczba zespolona \(\displaystyle{ w}\), taka że...
JK
- Janusz Tracz
- Użytkownik

- Posty: 4120
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 1417 razy
Re: Dowód iloczyn liczb zespolonych wynosi modulus
Nie wiadomo. Wybór \(\displaystyle{ w}\) to Twój obowiązek. Ja wskazałem palcem na takie \(\displaystyle{ w}\) bo mogłem. Pytanie czy działa. To znaczy, czy \(\displaystyle{ \left| w\right|=1 }\) oraz \(\displaystyle{ wz=|z|}\). Oczywiście nie zrobiłem tego zupełnie losowo tylko zobaczyłem co ma być spełnione i pomyślałem jakie powinno być \(\displaystyle{ w}\) by się udało. Zobacz jaka jest kolejność kwantyfikatorów bo to też ważne.
Ostatnio zmieniony 5 lis 2022, o 16:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.