Monotoniczność funkcji homograficznej

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
41421356
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 582
Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 542 razy
Pomógł: 5 razy

Monotoniczność funkcji homograficznej

Post autor: 41421356 »

Podać definicję funkcji monotonicznej w przedziale \(\displaystyle{ \left(a,b\right)}\) i korzystając z niej wykazać, że funkcja \(\displaystyle{ y=\frac{x+2}{x-1}}\) jest ściśle malejąca w całej swej dziedzinie.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: Monotoniczność funkcji homograficznej

Post autor: a4karo »

I z czym masz kłopot?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36057
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5342 razy

Re: Monotoniczność funkcji homograficznej

Post autor: Jan Kraszewski »

41421356 pisze: 4 lis 2022, o 16:39wykazać, że funkcja \(\displaystyle{ y=\frac{x+2}{x-1}}\) jest ściśle malejąca w całej swej dziedzinie.
To akurat nie jest prawda, jeżeli rozważamy dziedzinę naturalną. Z drugiej strony, jeżeli rozważamy dziedzinę naturalną, to nie jest ona przedziałem, więc wymagana definicja nie ma nic do rzeczy. A gdybyśmy mieli rozważać inną dziedzinę, to trzeba podać jaką.

Jednym słowem zadanie w tej wersji jest do bani.

Jedyne, co możesz udowodnić, to że ta funkcja jest ściśle malejąca na każdym przedziale zawartym w jej dziedzinie. Ale to jest inne zadanie...

JK
41421356
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 582
Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 542 razy
Pomógł: 5 razy

Re: Monotoniczność funkcji homograficznej

Post autor: 41421356 »

Już wszystko jasne, treść zadania jest błędna. Dziękuje za potwierdzenie moich spostrzeżeń.
ODPOWIEDZ