calka z funkcji niewymiernej

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Pumba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 14 paź 2007, o 16:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 101 razy

calka z funkcji niewymiernej

Post autor: Pumba »

nie umiem sobie poradzic z taka calka... prosze pomozcie

\(\displaystyle{ \int \frac{dx}{\sqrt{2x^2+8x+6}}}\)
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

calka z funkcji niewymiernej

Post autor: Lady Tilly »

\(\displaystyle{ \int\frac{dx}{\sqrt{ax^{2}+bx+c}}=\frac{1}{\sqrt{a}}arsinh\frac{2ax+b}{\sqrt{\Delta}}+C_{1}}\)
ODPOWIEDZ