ułamki zwykłe

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
malgoskk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 18 lis 2008, o 11:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 5 razy

ułamki zwykłe

Post autor: malgoskk »

Jak to policzyć?
\(\displaystyle{

4 \frac{1}{1996} \cdot 2 \frac{1996}{1997}+1 \frac{1995}{1996} \cdot 5 \frac{1}{1997}+2 \frac{1}{998} \cdot 1 \frac{1}{1997}

}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36050
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5340 razy

Re: ułamki zwykłe

Post autor: Jan Kraszewski »

Zamieniasz liczby mieszane na ułamki niewłaściwe, mnożysz, potem dodajesz...

JK
vip123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 25 paź 2022, o 15:43
Płeć: Kobieta
Podziękował: 72 razy

Re: ułamki zwykłe

Post autor: vip123 »

A jak obliczyć coś takiego
\(\displaystyle{
x^2+y^2+z^2-xyz\\
dla \\
x=999 \frac{1}{999}\\
y=1000 \frac{1}{1000}\\
z =999000 \frac{1}{999000}

}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: ułamki zwykłe

Post autor: a4karo »

Tak samo
vip123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 25 paź 2022, o 15:43
Płeć: Kobieta
Podziękował: 72 razy

Re: ułamki zwykłe

Post autor: vip123 »

czyli na "piechotę trzeba"
ODPOWIEDZ