Czy punkty należą do prostej?
-
Informatyk_w_matmie
- Użytkownik

- Posty: 2
- Rejestracja: 23 paź 2022, o 13:28
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 16
Czy punkty należą do prostej?
Dzień dobry.
Sprawdź czy punkt należy do prostej:
\(\displaystyle{ f(x)=(\sqrt2+1)\cdot x-1}\)
\(\displaystyle{ A=(\sqrt2-1; 0)}\)
\(\displaystyle{ B=(\sqrt2+1; 3)}\)
Nie wiem jak to zrobić, mam nadzieję, że ktoś pomoże.
Sprawdź czy punkt należy do prostej:
\(\displaystyle{ f(x)=(\sqrt2+1)\cdot x-1}\)
\(\displaystyle{ A=(\sqrt2-1; 0)}\)
\(\displaystyle{ B=(\sqrt2+1; 3)}\)
Nie wiem jak to zrobić, mam nadzieję, że ktoś pomoże.
Ostatnio zmieniony 23 paź 2022, o 19:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
-
Informatyk_w_matmie
- Użytkownik

- Posty: 2
- Rejestracja: 23 paź 2022, o 13:28
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 16
Re: Czy punkty należą do prostej?
Tak, próbowałem robić to kilka razy ale za każdym razem popełniam gdzieś błąd i dostaje róźne wynniki.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22460
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Czy punkty należą do prostej?
To zrób to siedem razy i wybierz ten, który wypadł najwięcej razy. Matematyka to nie totolotek, ale jeżeli nie umiesz przeprowadzić elementarnych rachunków, to chyba nic innego co nie pozostajeInformatyk_w_matmie pisze: 23 paź 2022, o 14:40 Tak, próbowałem robić to kilka razy ale za każdym razem popełniam gdzieś błąd i dostaje róźne wynniki.
Albo pokaż swoje rachunki tutaj, to ktoś ci wskaże błąd
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36040
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: Czy punkty należą do prostej?
I używaj \(\displaystyle{ \LaTeX}\)a, bo następny taki post wyląduje w Koszu (poza tym nie jest jasne, jakie punkty rozpatrujesz).
JK
JK
- Niepokonana
- Użytkownik

- Posty: 1505
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 362 razy
- Pomógł: 24 razy
Re: Czy punkty należą do prostej?
A co jak będzie po równo?a4karo pisze: 23 paź 2022, o 14:45 To zrób to siedem razy i wybierz ten, który wypadł najwięcej razy. Matematyka to nie totolotek, ale jeżeli nie umiesz przeprowadzić elementarnych rachunków, to chyba nic innego co nie pozostaje
Powinnam zrobić mema z serii najsilniejszy vs najsłabszy i z lewej strony "najmilszy algebraista" i Twoje zdjęcie. Już się tak nie denerwuj, z moich doświadczeń na korepetycjach wiem, że mnożenie dwóch nawiasów to ciężki temat, na to potrzeba dużo czasu i podpowiedzi.
Jan Kraszewski, na tym poziomie nie trzeba aż tyle formalizmu, wiadomo o jakie punkty chodzi.
Także autorze, pokaż swoje obliczenia.
Re: Czy punkty należą do prostej?
Sprawdzam czy punkt \(\displaystyle{ A=( \sqrt{2}-1;0) }\) należy do prostej \(\displaystyle{ f(x)=( \sqrt{2}+1)x-1 }\)
\(\displaystyle{ f( \sqrt{2}-1)=( \sqrt{2}+1)( \sqrt{2}-1)-1 =2-1-1=0 }\)
Punkt \(\displaystyle{ A}\) należy do danej prostej.
Sprawdzam czy punkt \(\displaystyle{ B=( \sqrt{2}+1;3) }\) należy do prostej \(\displaystyle{ f(x)=( \sqrt{2}+1)x-1}\)
\(\displaystyle{ f(\sqrt{2}+1)=( \sqrt{2}+1)( \sqrt{2}+1)-1 =2+2 \sqrt{2}+1-1 =2+2 \sqrt{2}}\)
Punkt \(\displaystyle{ B}\) nie należy do danej prostej.
\(\displaystyle{ f( \sqrt{2}-1)=( \sqrt{2}+1)( \sqrt{2}-1)-1 =2-1-1=0 }\)
Punkt \(\displaystyle{ A}\) należy do danej prostej.
Sprawdzam czy punkt \(\displaystyle{ B=( \sqrt{2}+1;3) }\) należy do prostej \(\displaystyle{ f(x)=( \sqrt{2}+1)x-1}\)
\(\displaystyle{ f(\sqrt{2}+1)=( \sqrt{2}+1)( \sqrt{2}+1)-1 =2+2 \sqrt{2}+1-1 =2+2 \sqrt{2}}\)
Punkt \(\displaystyle{ B}\) nie należy do danej prostej.
- Niepokonana
- Użytkownik

- Posty: 1505
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 362 razy
- Pomógł: 24 razy
