Witam
Proszę o pomoc w znalezieniu współrzędnej punktu \(\displaystyle{ (X_2,Y_2)}\) wg rysunku. Mamy dwa trójkąty prostokątne połączone przeciwprostokątnymi. Dane które znamy to: współrzędne punktu \(\displaystyle{ (X_1,Y_1)}\), długość boku \(\displaystyle{ L}\) i \(\displaystyle{ M}\). Szukamy współrzędnej punktu \(\displaystyle{ (X_2,Y_2)}\). Rozumiem że mamy dwa rozwiązania ze względu na kierunek (+/-).
Pozdrawiam MK
współrzędne punktu (X2,Y2)
-
Mariusz-MK
- Użytkownik

- Posty: 13
- Rejestracja: 27 lip 2018, o 09:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
współrzędne punktu (X2,Y2)
Ostatnio zmieniony 21 paź 2022, o 11:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- Janusz Tracz
- Użytkownik

- Posty: 4120
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 1417 razy
Re: współrzędne punktu (X2,Y2)
Póki co można jedynie powiedzieć, że szukany punkt leży gdzieś na okręgu o środku \(\displaystyle{ (X_1,Y_1)}\) i promieniu \(\displaystyle{ \sqrt{M^2+L^2} }\). Wyobraź sobie, że obracasz całym rysunkiem wokół \(\displaystyle{ (X_1,Y_1)}\).
-
Mariusz-MK
- Użytkownik

- Posty: 13
- Rejestracja: 27 lip 2018, o 09:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Re: współrzędne punktu (X2,Y2)
Faktycznie.
To może inaczej. Mam kształt (linia czerwona) pomniejszam o wartości M i L (linia niebieska). Znam wartości współrzędnej (X1,Y1) oraz wartości odsunięcia równolegle do linii czerwonej M i L. Szukam sposobu na wyznaczenie współrzędnych punktu (X2,Y2).
To może inaczej. Mam kształt (linia czerwona) pomniejszam o wartości M i L (linia niebieska). Znam wartości współrzędnej (X1,Y1) oraz wartości odsunięcia równolegle do linii czerwonej M i L. Szukam sposobu na wyznaczenie współrzędnych punktu (X2,Y2).
- Janusz Tracz
- Użytkownik

- Posty: 4120
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 1417 razy
Re: współrzędne punktu (X2,Y2)
To jest ten sam problem i jest tak samo niejednoznaczny. Jeśli znasz tylko \(\displaystyle{ (X_1,Y_1)}\) to nie wiele można powiedzieć o \(\displaystyle{ (X_2,Y_2)}\). Wciąż możesz obracać rysunkiem.
Dodanie jakiegokolwiek układu zadaje jednak kąt między czerwonymi prostymi, a osiami układu. I jeśli ten kąt podasz jako daną to wtedy będzie można coś policzyć.
-
Mariusz-MK
- Użytkownik

- Posty: 13
- Rejestracja: 27 lip 2018, o 09:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Re: współrzędne punktu (X2,Y2)
Rozumiem , robi się to trochę trudniej. Możemy założyć że kąt znam. Wyznaczę ze współrzędnych punktów linii czerwonej.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: współrzędne punktu (X2,Y2)
No toś najważniejszą rzecz odkrył na końcu 
Niech `P_i=(x_i,y_i),\ i=1,..,4` a `S` i `T` oznaczają wierzchołki prostokąta `P_1TP_2S` (oznaczenia przeciwne do ruchu wskazówek zegara), to
\(\displaystyle{ \vec{P_1P_2}=\vec{P1T}+\vec{P_1S}=L\frac{\vec{P_1P_3}}{|P_1P_3|}+M\frac{\vec{P_1P_4}}{|P_1P_4|}}\)
Stąd prosto obliczysz współrzędne `P_2`.
Niech `P_i=(x_i,y_i),\ i=1,..,4` a `S` i `T` oznaczają wierzchołki prostokąta `P_1TP_2S` (oznaczenia przeciwne do ruchu wskazówek zegara), to
\(\displaystyle{ \vec{P_1P_2}=\vec{P1T}+\vec{P_1S}=L\frac{\vec{P_1P_3}}{|P_1P_3|}+M\frac{\vec{P_1P_4}}{|P_1P_4|}}\)
Stąd prosto obliczysz współrzędne `P_2`.
-
Mariusz-MK
- Użytkownik

- Posty: 13
- Rejestracja: 27 lip 2018, o 09:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
-
Mariusz-MK
- Użytkownik

- Posty: 13
- Rejestracja: 27 lip 2018, o 09:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Re: współrzędne punktu (X2,Y2)
Działa, ale wymiar \(\displaystyle{ L}\) mam równoległy do \(\displaystyle{ P_1P_3}\) oraz \(\displaystyle{ M}\) równoległy do \(\displaystyle{ P_1P_4}\).
Przepraszam jeśli źle opisałem, ale zależy mi na kącie prostym miedzy \(\displaystyle{ L}\) i \(\displaystyle{ P_1P_4}\) oraz \(\displaystyle{ M}\) i \(\displaystyle{ P_1P_3.}\)
Przepraszam jeśli źle opisałem, ale zależy mi na kącie prostym miedzy \(\displaystyle{ L}\) i \(\displaystyle{ P_1P_4}\) oraz \(\displaystyle{ M}\) i \(\displaystyle{ P_1P_3.}\)
Ostatnio zmieniony 26 paź 2022, o 16:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.