Granica ciągu rekurencyjnego

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
MartaMaWszy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 28 lip 2022, o 16:25
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 11 razy

Granica ciągu rekurencyjnego

Post autor: MartaMaWszy »

Hej wszystkim, mam problem z takim zadaniem:
\(\displaystyle{ a=a_{1}>0, a_{n+1}=\frac{1}{a_{n}+1}}\)
Udowodnić, że ciąg ma granicę i znaleźć tę granicę w zależności od a.

Próbowałem już dużo rzeczy, wiem że ciąg dla n róznego od jeden jest mniejszy od jedynki, czyli dokądś dąży, ale nie mam pojęcia gdzie i jak mam to pokazać. Z zadaniami z granicami ciągów rekurencyjnych mam największe problemy, więc jeśli ktoś ma jakiś pomysł, lub będzie w stanie skierować mnie w dobrą stronę, to będę bardzo wdzięczny!
arek1357

Re: Granica ciągu rekurencyjnego

Post autor: arek1357 »

Zauważ, że ciąg ten można przedstawić tak:

\(\displaystyle{ a_{1}=a}\)

\(\displaystyle{ a_{2}= \frac{1}{1+a} }\)

\(\displaystyle{ a_{n+3}= \frac{F_{n+1}+F_{n}a}{F_{n+2}+F_{n+1}a} , n \ge 0 }\)

\(\displaystyle{ F_{i}, i=0,1,2,3,...}\) - ciąg Fibonacciego...

Teraz chyba łatwo wyliczyć granicę...

Jak również podać wzór jawny tego ciągu...
MartaMaWszy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 28 lip 2022, o 16:25
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 11 razy

Re: Granica ciągu rekurencyjnego

Post autor: MartaMaWszy »

Kompletnie bym na to nie wpadł, dzięki wielkie, teraz będę na to bardziej zwracał uwagę!
arek1357

Re: Granica ciągu rekurencyjnego

Post autor: arek1357 »

teraz będę na to bardziej zwracał uwagę!
Czyli na co? na Fibonacciego?

Nie warto bo następne zadanie może tyczyć zgoła zupełnie innego ciągu np. ciągu Matemallufusa...

Warto jednak zwracać uwagę na pewne niekonwencjonalne sposoby podejścia do różnych zagadnień...
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36051
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

Re: Granica ciągu rekurencyjnego

Post autor: Jan Kraszewski »

Akurat jak już pokażesz, że ten ciąg jest zbieżny do granicy \(\displaystyle{ g}\), to wyznaczenie tej granicy jest proste:

\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty}a_{n+1}=\lim_{n\to \infty}\frac{1}{a_{n}+1}}\)

czyli \(\displaystyle{ g=\frac{1}{1+g}}\) itd.
MartaMaWszy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 28 lip 2022, o 16:25
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 11 razy

Re: Granica ciągu rekurencyjnego

Post autor: MartaMaWszy »

arek1357 pisze: 19 paź 2022, o 22:37
teraz będę na to bardziej zwracał uwagę!
Czyli na co? na Fibonacciego?

Nie warto bo następne zadanie może tyczyć zgoła zupełnie innego ciągu np. ciągu Matemallufusa...

Warto jednak zwracać uwagę na pewne niekonwencjonalne sposoby podejścia do różnych zagadnień...
Szczerze Ci powiem, że analiza jest mi jeszcze tak bardzo obca, że jeśli już będę zwracał uwagę na sam fakt, że coś takiego może się pojawiać, to mocno mi to rozjaśni przyszłą drogę.
MartaMaWszy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 28 lip 2022, o 16:25
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 11 razy

Re: Granica ciągu rekurencyjnego

Post autor: MartaMaWszy »

Jan Kraszewski pisze: 19 paź 2022, o 23:55 Akurat jak już pokażesz, że ten ciąg jest zbieżny do granicy \(\displaystyle{ g}\), to wyznaczenie tej granicy jest proste:

\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty}a_{n+1}=\lim_{n\to \infty}\frac{1}{a_{n}+1}}\)

czyli \(\displaystyle{ g=\frac{1}{1+g}}\) itd.
Właśnie tak próbowałem robić, ale nie miałem pojęcia jak udowodnić, że jest zbieżny
arek1357

Re: Granica ciągu rekurencyjnego

Post autor: arek1357 »

Akurat w tym ostatnim nie wyjdzie prawidłowa granica bo nie będzie uwzględniony warunek początkowy czyli a...
A poza tym trzeba udowodnić zbieżność co nie jest tak hop siup od razu...
arek1357

Re: Granica ciągu rekurencyjnego

Post autor: arek1357 »

Z rozwiązywaniem takich równań trzeba ostrożnie i przemyśleć sprawę...
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: Granica ciągu rekurencyjnego

Post autor: a4karo »

arek1357 pisze: 20 paź 2022, o 10:08 Akurat w tym ostatnim nie wyjdzie prawidłowa granica bo nie będzie uwzględniony warunek początkowy czyli a...
A poza tym trzeba udowodnić zbieżność co nie jest tak hop siup od razu...
Nie wyjdzie prawidłowa granica, boś wzorek do luftu napisał
Zamiast
\(\displaystyle{ a_{n+3}= \frac{F_{n+1}+F_{n}a}{F_{n+2}+F_{n+1}a} , n \ge 0 }\)
powinno być
\(\displaystyle{ a_{n}= \frac{F_{n-1}+F_{n-2}a}{F_{n}+F_{n-1}a} , n \ge 3 }\)
i wtedy granica niezależna od `a` (tak jak to uzasadnił JK.

A zbieżności nie trzeba dowodzić, bo zbiezność `F_{n+1}/F_{n}` jest znana
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: Granica ciągu rekurencyjnego

Post autor: a4karo »

Zgadnięcie wzoru na `n`-ty wyraz jest oczywiście rzeczą fajną, ale nie zawsze musi się udać.

Zadanie można rozwiązać np. tak:
wiemy, że dla wszystkich `n>1` zachodzi `a_n<1`. Stąd, dla wszystkich `n>2` mamy `a_n=\frac{1}{a_{n-1}+1}>1/2` oraz \(\displaystyle{ \frac14<\frac{1}{(a_n+1)(a_{n-1}+1)}<\frac49}\).
Dla `n>2` zachodzi zatem
(*) \(\displaystyle{ a_{n+1}-a_n=\frac{1}{a_n+1}-\frac{1}{a_{n-1}+1}=\frac{a_{n-1}-a_n}{(a_n+1)(a_{n-1}+1)}}\)
Jeżeli oznaczymy `b_n=a_n-a_{n-1}` to z (*) wnioskujemy, że \(\displaystyle{ \frac{|b_{n+1}|}{|b_n|}<\frac49}\), a zatem szereg \(\displaystyle{ \sum_{n=3}^\infty b_n}\) jest zbieżny na mocy kryterium d'Alemberta. A to znaczy, że ciąg \(\displaystyle{ \sum_{n=3}^N b_n=a_N-a_2}\) jest zbieżny.

Mamy zatem zbieżność ciągu `a_n` i granicę wyliczymy tak, jak pokazał JK
arek1357

Re: Granica ciągu rekurencyjnego

Post autor: arek1357 »

zbieżności nie trzeba dowodzić, bo zbiezność \(\displaystyle{ \frac{F_{n+1}}{F_{n}}}\) jest znana
Ja o tym nie mówiłem, tu raczej nie błysnąłeś geniuszem...

A ze wzorkiem może mi się indeksy poprzestawiały obniżyłem o jeden ale nie od razu do luftu , bo do luftu to są twoje uwagi...
i wtedy granica niezależna od a (tak jak to uzasadnił JK.
Nic nie uzasadnił tylko powiedział...
Ostatnio zmieniony 20 paź 2022, o 21:51 przez arek1357, łącznie zmieniany 1 raz.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36051
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

Re: Granica ciągu rekurencyjnego

Post autor: Jan Kraszewski »

arek1357 pisze: 20 paź 2022, o 21:39Nic nie uzasadnił tylko powiedział...
Może nie doczytałeś...

JK
arek1357

Re: Granica ciągu rekurencyjnego

Post autor: arek1357 »

Akurat jak już pokażesz, że ten ciąg jest zbieżny do granicy g, to wyznaczenie tej granicy jest proste:
Tak pokazał to autor posta tylko nie zamieścił na forum... I dlatego nie doczytałem...
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: Granica ciągu rekurencyjnego

Post autor: a4karo »

arek1357 pisze: 20 paź 2022, o 21:39
zbieżności nie trzeba dowodzić, bo zbiezność \(\displaystyle{ \frac{F_{n+1}}{F_{n}}}\) jest znana
Ja o tym nie mówiłem,
Oj, Arku.... Przecież napisałeś trochę wcześniej
Arek1357 pisze:Akurat w tym ostatnim nie wyjdzie prawidłowa granica bo nie będzie uwzględniony warunek początkowy czyli a...
A poza tym trzeba udowodnić zbieżność co nie jest tak hop siup od razu...

A ze wzorkiem może mi się indeksy poprzestawiały obniżyłem o jeden ale nie od razu do luftu , bo do luftu to są twoje uwagi...
Przecież nie chodzi o to, że obniżyłeś indeksy o jeden (bo to kwestia definicji ciągu Fibonacciego), ale żeś w liczniku poszachrował z kolejnością: przy `a` powinien stać Fibonacci z wyższym numerkiem, a wyraz wolny ma niższy numerek. Dokładnie tak samo jest mianowniku i dlatego granica nie zależy od warunku początkowego.

A moje uwagi "do luftu" po prostu prostują Twoje "nie do luftu" błędy.
ODPOWIEDZ